Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, najopširniji obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, održava se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza

Izvor: Hrvatski filmski savez

Treću godinu zaredom, od 18. do 28. kolovoza 2020. Varaždin je domaćin Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”. Škola je službeno otvorena u utorak u 20:30 u kinu Gaj, a prije podne je održano predstavljenje za medije u Gradskom muzeju Varaždin, u dvorištu palače Sermage.

Stotinjak sudionika proći će kroz 13 programa i 2 seminarska stupnja. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje medijske kulture, povijesti i teorije filma, dok se drugi seminarski stupanj nalazi u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine ima nove predavače i teme. U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije  i scenarija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgojitelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?

Uz uobičajena filmsko-teorijska predavanja, održat će se i predavanja o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma i pomalo neizbježno – o strahu od virusa na filmu i TV serijama.

“Varaždin je već treću godinu zaredom domaćin Škole medijske kulture. Ona nosi ime našeg prvog čovjeka koji se bavio filmom, dr. Ante Peterlića. Velika je čast što već treću godinu zaredom imamo grad pun filmaša“, izjavila je na predstavljenju za medije zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i dodala: “Živimo u doba kada je sve puno vizualnih sadržaja razne kvalitete. Mislim da je važno djecu od malena učiti kritički promišljati o onome što smo vidjeli. To se naravno onda nekako prenosi na sve ostale stvari i izričaje: vijesti, ‘fake news’, ali i na komunikaciju na društvenim mrežama te općenito internetu.”

Voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić rekla jeda je sretna što se Škola održava, iako se do zadnjeg trenutka nije znalo što će biti s epidemiološkom situacijom.

Broj polaznika ove godine čak je i narastao, tako da će više od 100 sudionika proći kroz radionice i seminarske programe. Varaždinci su stvarno prepoznali važnost Škole medijske kulture, ali isto tako i sve beneficije koje ona donosi; da smo u vašem gradu, da mogu istovremeno pratiti program i involvirati se jer je to nešto što im koristi i u budućnosti te samom oblikovanju nastave. Pri pohađanju škole možete sudjelovati u jednoj radionici ili seminarskom programu, tako da imamo mnoštvo pojedinaca koji se vraćaju iznova iz godine u godinu kako bi prošli kroz druge radionice i tako proširili i usavršili svoje znanje iz drugih polja poput reportaže, snimanja filma i sl.”, izjavila je Sanja Zanki Pejić.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti  i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, na tematskoj sjednici “Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta”, održanoj na inicijativu pravobraniteljice za djecu 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece,u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 145 najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i jednu godinu lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, a dio ih se kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori, što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti.

5 najboljih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj

Ove godine 22. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj i Gradskim muzejem Varaždin.

Više o Školi medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” možete pročitati na službenoj stranici.

Foto: Siniša Sović