Krajem siječnja i u veljači održat će se ukupno 10 online radionica stop-animacije namijenjenih nastavnicima i odgojiteljima, djeci od 6 do 11 godina te djeci i mladima starijima od 12 godina

Pripremila: Ana Dokler

Besplatni online edukativni program “Sinergija izoliranih točkica: umjetnost pokreta kroz stop animaciju“, koji vode Lea Vidaković i Katrin Novaković, sastoji se od tri ciklusa radionica, namijenjenih nastavnicima i odgojiteljima koji žele na kreativan način unaprijediti svoje satove te žele djecu naučiti umjetnosti pokreta kroz stop animaciju; djeci od 6 do 11 godina; te djeci i mladima starijima od 12 godina.

Radionice za nastavnike i odgojitelje održat će se 19 i 21. siječnja od 18 do 21 sat putem Zoom platforme. Edukatori će znanje i iskustvo s ove radionice moći dalje primijeniti u vrtićima, školama i slično. Za radionicu nije potrebno prethodno znanje o animaciji, jer će se tijekom radionice na jednostavan način obuhvatiti cijeli proces izrade animiranog filma. Svaki polaznik će koristiti tehničku opremu koja mu je dostupna: mobitel ili tablet i besplatnu aplikacija za animaciju. Od potrošnih materijala koristit će se oni koje svako kućanstvo već posjeduje, npr. novinski papir, škare, plastelin, objekti ili prirodni materijali.

Nakon dva uvodna sata, edukatori će moći prisustvovati online radionicama koje su namijenjene djeci i mladima te kroz praktičan rad vidjeti i primijeniti naučeno.

Kreativne radionice za djecu od 6 do 11 godina održavat će se, također preko Zooma, 26. siječnja te 2., 9. i 16. veljače od 18 do 20 sati.

Termini radionica za djecu i mlade od 12 godina nadalje su 28. siječnja, 4., 11. i 18. veljača od 18 do 20.30 sata.

Cilj radionica za djecu je stvoriti jedinstveni animirani film kroz zajedničko djelovanje svih polaznika. Na taj način organizatorice žele djeci i mladima pokazati kako mogu i dalje interaktivno surađivati bez obzira na udaljenost i izoliranost zbog epidemiološke situacije te zajedno stvoriti jednu cjelinu.

Radionice su besplatne, a broj mjesta je ograničen. Za sva pitanja možete kontaktirati organizatorice na e-mail lea@leavidakovic.com ili katrin.novakovic@gmail.com

Prijave se primaju putem obrasca: https://forms.gle/JUQcoyk59YrZAaPS6, a organizatorice mole buduće polaznike da se prijave samo ako mogu prisutstvovati na najmanje 2 sesije.

O voditeljicama radionice

Lea Vidaković završila je studije animacije u Norveškoj (2010.), diplomirala na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011.) i magistrirala audio-vizualne umjetnosti na Akademiji KASK u Belgiji (2012.). 2020. je doktorirala na smjeru animacije na ADM/NTU u Singapuru, gdje je radila kao asistent u nastavi stop animacije. Vodila je radionice animacije u Finskoj, Belgiji, Singapuru, Taiwanu, Srbiji i Hrvatskoj. Izlagala je na brojnim izložbama, a filmovi su joj nagarđivani i prikazani na preko 200 festivala animiranog filma.

Katrin Novaković diplomirala je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. na odsjeku Film i video. 2015. odrađuje stručnu praksu u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Magistritrala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s filmom Protoplazma, koji osvaja nagradu za najbolji animirani film na Reviji studentskog filma i drugu nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva. Napravila je dva glazbena spota, pohađala nekoliko radionica animacije, a odnedavno i sama vodi radionice lutka i stop animacije.

Program je podržan od strane Ministarstva Kulture Republike Hrvatske.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija