Radionički program metodike nastave kratkometražnog filma za učitelje, profesore, odgajatelje, školske knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike održava od 20. do 22. veljače 2019. u kinu Europa u Zagrebu, a prijave traju do 16. veljače

Izvor: HAVC

Potaknuti odličnim odazivom i zadovoljstvom dosadašnjih polaznica i polaznika te s namjerom da nastave okupljati učitelje, profesore, odgajatelje, školske knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike i graditi dugoročnu suradnju s odgojno-obrazovnim sustavom u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma, Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu KinoKino, po treću godinu zaredom organizira radionički program Od kina do učionice, posvećen metodici nastave kratkometražnog filma.

Ovaj je program koncipiran tako da sudionicima pruži praktična metodička znanja i alate kojima će moći organizirati školski sat ili dodatnu (izvan)nastavnu aktivnost. Ove je godine program tematski proširen pa će se, osim filmom unutar nastave medijske kulture i hrvatskog jezika, baviti i filmom u nastavi likovne kulture i likovne umjetnosti, filmom u nastavi prirodoslovnih predmeta, filmskom kritikom i filmskom analizom, teorijom i praksom filmske scenaristike i temom adaptiranja književnosti na film.

Tijekom devet radioničkih blokova sudionici će pogledati i metodički obraditi niz nagrađivanih suvremenih hrvatskih kratkometražnih filmova – igranih, animiranih, eksperimentalnih, namjenskih i dokumentarnih, a očekuje ih i posebna pretpremijerna metodička radionica jednog dugometražnog filma, znanstveno-fantastične avanture Moj dida je pao s Marsa, koja će u ožujku krenuti u redovnu kinodistribuciju.

‘Moj dida je pao s Marsa’ otvara 4. KinoKino Festival

Ovogodišnji predavačice i predavači programa Od kina do učionice su Ida Loher, profesorica likovne kulture i asistentica pri Katedri za teoretske predmete Akademije likovnih umjetnosti, Romina Makoter, profesorica filmske i likovne umjetnosti i talijanskog jezika u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji, Ivona Marendić, profesorica likovne umjetnosti i teorije oblikovanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Jelena Modrić, docentica pri Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti i predavačica metodike nastave filma na Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’, Ljiljana Studeni, profesorica razredne nastave i autorica priručnika iz medijske kulture, Vanja Vučinić, profesorica fizike u I. tehničkoj školi Tesla, Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i autorica, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti, i Uroš Živanović, komparatist književnosti i antropolog, ujedno voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, u sklopu kojega se organizira ovaj program.

Također, kao gosti će se pridružiti i dvojica nagrađivanih filmaša, Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica, autori dviju adaptacija Kratkog izleta Antuna Šoljana, kratkometražne iz 2014. te dugometražne iz 2017. kojom su osvojili Veliku zlatnu arenu za najbolji film na 65. Pulskom filmskom festivalu.

Termini radionica i prijave

Program se održava u Kinu Europa – dvorana Müller (prvi kat), Varšavska 3, Zagreb, kroz ukupno devet radioničkih termina od 20. do 22. veljače. Detaljnu programsku tablicu pogledajte na ovoj poveznici.

Prijave se primaju do subote, 16. veljače, ispunjavanjem ovog obrasca: bit.ly/kinokino2019.

Zbog velikog interesa, a ograničenog broja mjesta, organizatori mole sve zainteresirane da odaberu termine u kojima će sigurno moći sudjelovati, a ako nakon prijave saznaju da neće moći prisustvovati, da im jave to na donji kontakt, kako bi mogli osloboditi mjesto za druge zainteresirane.

Posebnih uvjeta sudjelovanja nema, mjesta na radionici popunjavat će se prema prvenstvu prijave, a predviđeni broj sudionika po terminu jest do 35. Sudjelovanje na ovom programu je besplatno, a za sudionike koji dolaze izvan područja Grada Zagreba, odnosno iz okolnih županija (Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska), postoji mogućnost refundacije putnih troškova javnim prijevozom, što je potrebno naglasiti u obrascu za prijavu.

Tijekom svakog bloka bit će prikazivani i obrađivani različiti filmovi tako da oni sudionici, koji to žele, mogu sudjelovati na svim terminima. Iako svaki termin ima svoj uži tematski i/ili metodički fokus, sav je sadržaj pogodan i koristan za stručno usavršavanje u području metodike nastave filma za sve odgojno-obrazovne djelatnike.

Za sve dodatne upite o programu Od kina do učionice, molimo da se obratite na e-adresu filmska.pismenost@havc.hr ili na brojeve 01 5532 521 i 01 6041 080. Za upite o festivalskom programu i sadržajima za učenike, molimo da se obratite na skole@kinokino.hr.

Organizatori radioničkog programa Od kina do učionice su KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu i Hrvatski audiovizualni centar – Projekt filmske pismenosti.