Ovaj maštovit i zabavan danski animirani film može biti dobar poticaj za razgovor s djecom o društvenim mrežama i cyberbullyingu te o rješavanju sukoba na nenasilan način

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tvornica snova predivan je danski animirani film čije poruke će djeca vrlo lako shvatiti zahvaljujući radnji koja se većinom odvija u snovima, gdje mašta može slobodno stvarati čudesa.

Upravo u tom okruženju progovara se o zapostavljanju djece i obitelji od strane roditelja i koji to efekt može imati na njih, te o društvenim mrežama i posljedicama cyberbullyinga. To u filmu dovodi do zapleta u kojem se djevojčice Minna i Jenny sukobljavaju u snovima, što na kraju dovode do tragičnih  događaja.

Ovaj film je odlična prilika za razgovor s djecom o društvenim mrežama i kako ih koristiti na pravilan način, kao i za razgovor o nasilju, odnosno kako sukobe riješavati na nenasilan način.

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Film će i roditeljima biti zabavan.

Nasilje: Ljutita djevojčica razbija stvari u kuhinji. Uvredljivi komentari na društvenim mrežama nakon što Jenny objavi Minnine slike.

Zastrašujući prizori: Pauk robot koji se pojavljuje u snu.

Riječnik: Primjeren je za djecu, iako ima uvredljivih riječi koje djevojčice izgovaraju jedna drugoj i takvih komentara s društvenih mreža.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode.

Tempo: Dinamični tempo i brži razvoj radnje kod mlađe djece mogli bi onemogućiti praćenje radnje i izazvati gubitak pažnje.

Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati: film i nastavna priprema