Iako je namijenjen djeci od 12 godina nadalje, film obiluje nasiljem i razaranjem, a prikazana je i iznimna mržnja među članovima obitelji. Zato bi, nakon zajedničkog gledanja, s djecom bilo dobro razgovarati o posljedicama nasilja i o obiteljskim odnosima

Piše: Iva Brčić, prof. sociologije i filozofije, edukatorica programa Najsretnija beba

Film Ratovi Zvijezda: Posljedni Jedi je nastavak filma Ratovi zvijezda: Sila se budi. Film je pun zabavnog humora, klasičnih scena, ali i novih, svježih elemenata. U filmu se pojavljuje i pregršt novih vanzemaljaca i slatkih bića. Tako će mali dlakavci koji žive na otoku na kojem boravi Luke Skywalker oduševiti mališane koji će zasigurno poželjeti jednog takvog plišanca. Iako je namijenjen djeci od 12 godina nadalje, film obiluje nasiljem i razaranjem.

Nasilje se općenito utrostručilo u filmovima namijenjenima djeci. Danas je potpuno normalno da djeca gledaju film poput ovog koji je pun nasilja i ubijanja, jer se ono zapravo ne vidi. Međutim, problem predstavlja način kako djeca doživljavaju svijet. Do nekih 13 godina, djeca ne mogu jasno razlučiti maštu od stvarnosti. Ona naprosto vjeruju u ono što vide. Tako, ako u filmu vide teški sudar dviju svemirskih letjelica iz kojeg likovi izlaze s pokojom masnicom ili potpuno neozljeđeni, smatrat će da je to stvarno tako. Prema dječjoj logici, ako nitko nije ozljeđen, ništa se loše nije dogodilo, za razliku od nas odraslih koji znamo da je navedeno iscenirano te da bi u stvarnom životu sudionici borbe bili itekako ozlijeđeni.

Osim navedenog, problem predstavlja i opravdavanje nasilja kako bi likovi došli do nekog cilja. Tako se recimo u filmu potpuno opravdava uništavanje svemirskih brodova Prvog reda od strane Pobunjenika kako bi pozitivci ostvarili svoj naum. Pritom se uopće ne vodi računa o brojnim ljudima koji su tamo protiv svoje volje. Treba reći i da danas djeci uzori sve više postaju virtualni likovi. Njih idealiziraju i pokušavaju biti poput njih oponašajući njihova ponašanja. A vjerojatno su već sad svi primjetili da su negativci prikazani kao cool osobe. Kakva se to poruka šalje djeci, osim da je agresija, zastrašivanje i nasilje način kako se riješavaju problemi? Zato ne čudi što nakon gledanja filma Ratovi Zvijezda: Posljedni Jedi djeca imaju potrebu međusobno se boriti i izvoditi vratolomije ili pak isprobavati razne metode zastršivanja nad svojim vršnjacima.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?

Osim nasilja, u filmu je prikazana i iznimna mržnja među članovima obitelji. Odrasli mogu razumjeti zašto je do nje došlo, što je uzrok tome. Međutim, djeca to ne mogu samo tako pohvatati gledajući film. Kako bi to raščistili, roditelji nakon gledanja mogu s djecom razgovarati o obiteljskim odnosima, te zašto se u filmu članovi obitelji toliko mrze.

Za djecu: 12+

Za roditelje: Odraslima će biti zanimljiv i zabavan te će ih podsjetiti na originalnu trilogiju.

Nasilje: Film obiluje nasiljem koje se najčešće vidi kroz stradavanje pilota, razaranje shuttleova ili svemirskih brodova na kojima se nalaze brojni ljudi.

Zastrašujući prizori: Nema eksplicitno zastrašujućih scena.

Rječnik: Jezik je primjeren djeci.

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Tempo je primjeren starijoj djeci.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama