11. izdanje festivala KIKI održat će se od 8. do 14. listopada 2022. u Zaboku, Krapini i po prvi puta u novootvorenom kinu u Krapinskim Toplicama. Organizatori Društvo ‘Naša djeca’ Zabok i Građanska organizacija za kulturu GOKUL najavljuju bogat program i zanimljive festivalske novosti

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Međunarodni festival dječjeg filma KIKI, festival koji svojoj publici od najmlađih nogu usađuje ljubav prema filmskoj umjetnosti, razvija filmsku kulturu i vizualnu pismenost, zakoračio je u svoje drugo desetljeće postojanja u kojem ponovo u kina Hrvatskog zagorja donosi kvalitetan program filmova za djecu i mlade. Uobičajenim lokacijama u Zaboku i Krapini ove godine pridružit će se i Krapinske Toplice s novootvorenim Kinom Toplice.  

U glavnom, natjecateljskom programu ove će godine biti prikazano 30 kratkometražnih filmova iz Australije, Belgije, Bjelorusije, Češke, Francuske, Hrvatske, Irske, Izraela, Južne Koreje, Kine, Luksemburga, Kanade, Kolumbije, Njemačke, Nizozemske, Novog Zelanda, Rusije, SAD-a, Škotske, Španjolske, Švedske, Švicarske i Velike Britanije, a o pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.

Izbor filmova u konkurenciji slijedi agendukina jednakosti“, pa je zajednička karakteristika ovih žanrovski i u umjetničkom pristupu raznovrsnih filmova ta da se bave aktualnim i intrigantnim temama današnjice, a podijeljeni su u četiri glavna tematska bloka: obiteljski i međuljudski odnosi i suradnja, pojedinac, društvena margina te priroda i okoliš.

Među brojnim temama ovi filmovi otvaraju pitanja odnosa prema marginaliziranim društvenim skupinama, promiču međugeneracijsku solidarnost, te čine važan iskorak iz heteronormativnog određenja obitelji, ističući njezinu važnost u ma kojem sastavu postoji. Filmovi su to koji se na kreativan, estetski kvalitetan i edukativan način ne libe progovarati o važnim temama današnjice, čak i onima koje su još uvijek tabu, pa uz mlade gledatelje sasvim sigurno u njima mogu uživati – a ponešto i naučiti – i odrasli. 

Dugi metar i inkluzivno kino

Po prvi puta na ovogodišnjem KIKI-ju naći će se i dva dugometražna filma, koji će biti prikazani na otvaranju i zatvaranju festivala. 

Jedanesto izdanje KIKI-ja počinje u subotu, 8. listopada u 18 sati u Kinu Toplice na poseban način: projekcijom inkluzivnog filma Nerazumijevalica redatelja Alekse Maksimovića, u kojem glume djeca i mladi s teškoćama u razvoju. Posebnost ovog filmskog projekta je u tome što na vrlo razumljiv, jednostavan, ali i bajkovit način predstavlja ovu društvenu skupinu, pri čemu se u prvi plan ne stavlja njihov invaliditet, već upravo sposobnost da se s njime nosi.

Festivalski će program na zatvaranju festivala obogatiti filmska priča o odrastanju djevojčice Sofije, Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića, film koji je svojim šarmom i atmosferom oduševio “i staro i mlado” na mnogim regionalnim festivalima. 

Edukativni karakter KIKI-ja

Kao i do sada, kako bi se potaklo aktivno i kritičko gledanje filmova, filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći filmologinja i vizualna umjetnica Nika Petković i filmski teoretičar Silvestar Mileta

Profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni kratkometražni filmovi koji će se prikazati na festivalu namijenjeni su djeci i mladima, a program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina) i školsku dob (7 – 16 godina)

Središnjem festivalskom događanju u listopadu i ove je godine prethodio niz predfestivalskih događanja. Tako je radionica “Kako gledati film” pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović održana još u travnju, a polaznici i polaznice učili su prepoznati razna filmska izražajna sredstva te argumentirano napisati filmsku kritiku.

Poučite djecu kako gledati film

Tijekom ljetnih praznika radionicu dokumentarnog filma mentorirao je višestruko nagrađivani filmski redatelj Đuro Gavran, uz asistiranje studentice montaže Lucije Strugar.

Radionica animacije naziva “Na kraju ljeta” održana je početkom rujna pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić.

KIKI je bio i u posjetu Petrinji, gdje su u suradnji s Društvom “Naša djeca” Petrinja organizirane filmske projekcije i radionica stop-animacije. Dio polaznika i polaznica ovih radionica odabran je za članove i članice dječjeg žirija koji svake godine izabire najbolje filmove festivala.

Za kraj, ostaje samo zaključak da su organizatori festivala i ove godine iz recentne svjetske produkcije odabrali najzanimljivije i najkvalitetnije filmove uz koje će djeca i mladi, ali i odrasla publika, po jedanaesti puta uživati u čarima koje pruža sedma umjetnost.

Festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih donatora. 

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole