Od 25. srpnja do 1. kolovoza u Kraljevici se održavaju četiri radionice ‘Od ideje do realizacije’: osnovnoškolcima su namijenjene radionice za igrani i dokumentarni film, a srednjoškolcima za animirani i eksperimentalni

Izvor: hfs.hr

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 25. srpnja do 1. kolovoza 2017. Hrvatski filmski savez održat će četiri radionice ”Od ideje do realizacije” za igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film.

Na radionicama u Kraljevici mogu sudjelovati sva zainteresirana djeca u dobi od 12 do 17 godina, a radionice su podijeljene po dobnim skupinama – za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Radionica za igrani film (12-14 godina)

Polaznici radionice naučit će što je igrani film, uočiti razlike među filmskim rodovima te usvojiti znanja o obilježjima pojedinih žanrova unutar igranoga filma. Moći će samostalno napraviti osnovnu pripremu za snimanje igranog filma, odabrati scenarij i razraditi ga u knjigu snimanja. Na temelju knjige snimanja, moći će izraditi operativni plan snimanja, istražiti i odabrati lokacije, odabrati glumce, scenografiju i kostimografiju. Znat će praktično primijeniti rasvjetu, tonsko snimanje, montažu, postprodukciju tona i slike. Usvojit će znanja i vještine odabira kadrova za montažu. Razumjet će i moći samostalno snimiti kratki igrani film.

Radionica za dokumentarni film (12-14 godina)

Sudionici će se suočiti kako iz zadane teme pronaći inspiraciju u svakodnevnom okolišu i kako temu učiniti zanimljivom široj publici. Naučit će osnove tehnike snimanja i osnove montaže i spajanja materijala u smislenu cjelinu. Kroz jedinstvenu formu dokumentarnog filma naučit će pratiti protagoniste i ovisiti o pridodnim uvjetima kao što su vremenski uvjeti ili osjetljivost ljudskih sudbina. Naučit će snimati zvuk u datim uvjetima i iskoristiti snimljeni materijal na najbolji mogući način.

Radionica za animirani film (15-17 godina)

Polaznici radionice će naučiti različite tehnike animacije te ih primjeniti u praksi. Radit će samostalno ili u manjim timovima kako bi usvojili što više različitih znanja. Osim tehnika animacije, naučit će snimiti materijal te ga importirati u program za montažu te smontirati materijal kojeg su samostalno napravili.

Radionica za eksperimentalni film (15-17 godina)

Polaznici radionice upoznat će tijek nastajanja eksperimentalnog filma. Moći će sami organizirati jednostavnija snimanja. Razumjet će vještine i znanja potrebna za profesionalno snimanje i montažu. Usvojit će znanja potrebna za bolje razumijevanje i tumačenje ovoga posebnog područja stvaralaštva. Razvit će kritički odnos prema snimljenom materijalu te znati kako najbolje organizirati snimljen materijal. Moći će svoja stečena znanja primijeniti u izvannastavnim aktivnostima poput videoskupina i filmskih družina ili u nastavi likovne umjetnosti.

Sudionici radionica smješteni su u Hotelu Kraljevica koji se nalazi odmah preko puta Nacionalnog centra tehničke kulture. Cijena Hotelskog smještaja s punim pansionom za sedam noćenja iznosi 1.750kuna, a cijena participacije po pojedinom sudioniku je 500 kuna. Ukupni troškovi sudjelovanja na Filmskim radionicama iznose 2.250 kuna.

Uvjeti sudjelovanja i prijavnica

Mjesto gdje učitelji snimaju filmove i uče o medijskoj kulturi