Svijet koji je stvoren u novom Pixarovom animiranom filmu, kao i simpatični likovi, bit će zanimljivi djeci, no mnoge reference i teme vjerojatno im neće biti razumljive niti bliske

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Disney i Pixar stvorili su još jedan film. Međutim, ovaj je više u duhu Disneyevih filmova, nego tipičnih Pixarovih uradaka. Ono što je pomalo zbunjujuće kod filma “Elementi” je to što je animiran baš kao tipični film za djecu, međutim bavi se temama koje su im poprilično strane i nerazumljive, pa čak i odbojne. Naime, okosnica filma je zabranjena ljubav odraslih elementa vode i vatre, odnosno pripadnika različitih skupina. Kroz cijeli film se stavlja naglasak na njihova udvaranja i prepreke s kojima se susreću. Kroz njihovu ljubavnu priču progovara se o izazovima s kojima se suočavaju imigranati.

Isto tako nastoji se ukazati na predrasude i uvjerenja koja nosimo o drugima, ali i o sebi, koja nas ponekad koče i onemogućavaju da ostvarimo svoj potencijal i želje. Također je naglašeno koliko je važno slušati sebe i svoje želje. Ponekad, želeći udovoljiti najbliskijima i društvu, umjesto da težimo svojim snovima, mi trčimo za tuđima, što onda uzrokuje nezadovoljstvo i frustraciju, baš kao i kod glavne junakinje.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i u kinima se prikazuje u 2D, 3D i 4DX formatu.

Duša: novo Pixarovo remek djelo za djecu i odrasle

Za djecu: Djeci starijoj od 8 godina zasigurno će biti zanimljiv svijet koji je stvoren u ovom filmu, kao i simpatični likovi. Međutim, prema našem mišljenju, iako se radi o animiranom filmu, prije svega je namijenjen odraslima. Naime, mnoge reference i teme većini djece neće biti razumljive niti bliske.

Za roditelje: Zabavni likovi, slapstick gegovi. 

Nasilje: Nasilje se obično vidi u scenama s elementima vatre koji slučajno uzrokuju neugodu i štetu drugim elementima.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode. Samo udvaranja.

Tempo: Tempo je prilagođen djeci.

Video lekcija: Kako gledati animirani film