Fantastična animacija i glazba te svježi pristup metafizičkim temama čine i ovaj Pixarov film više nego dostojnim pažnje odraslih. ‘Duša’ s lakoćom miješa humor s dramom, edukaciju s umjetnošću, duhovnost sa zabavom

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Što reći o Duši, već da je legendarni studio Pixar iznjedrio još jedno remek-djelo za male i velike gledatelje. Radi se o jazz glazbeniku koji traži životnu svrhu tek nakon nesreće, kad mu se odvoji duša od tijela.

Iako možda zvuči kao kakva morbidna egzistencijalna drama, to Duša nikako nije. S lakoćom miješa humor s dramom, edukaciju s umjetnošću, duhovnost sa zabavom. Pritom i nas i našu djecu podsjeća da postoje druge razine postojanja i nudi odgovor u čemu leži divota ljudskog iskustva.

Filmska glazba je gotovo meditativna, a dizajn likova je odličan spoj pomodnog i eksperimentalnog, te estetski podsjeća i na Zagrebačku školu crtanog filma.

Roditelji ne trebaju brinuti o rječniku, seksualnim aluzijama, nasilju, niti ludom tempu, već se ugodno mogu smjestiti u polupraznim kino dvoranama i prepustiti ovom inspirativnom animiranom filmu.

Film igra sinkroniziran na hrvatski jezik u 2D i 3D formatu.

Coco i velika tajna: kosturi puni života u dirljivoj priči o obitelji i glazbi

Za djecu: 8+

Za roditelje: Fantastična animacija i glazba, te svježi pristup metafizičkim temama čine i ovaj Pixarov film više nego dostojnim pažnje odraslih.

Nasilje: Nema ga.

Zastrašujući prizori: Nema ih.

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Normalan.

Video lekcija: Kako gledati animirani film