Petodnevne filmske radionice za djecu i mlade, koje provodi udruga Bacači Sjenki, održat će se u Zagrebu od 24. do 28. kolovoza i od 31. kolovoza do 4. rujna, u Koprivnici od 24. do 28. kolovoza te u Rijeci od 31. kolovoza do 4. rujna

Izvor: Frooom!

Frooom! filmska škola za djecu i mlade nakon nepredviđene stanke uzrokovane koronavirusom i potresom, štrajkovima, poplavom, dvomjesečnom karantenom voditelja Froooma na Novom Zelandu te blagim pomjeranjem Zemljine osi, započinje s radom u RiHub-u (Rijeka), osnovnoj školi Montessori (Zagreb) te u pučkom otvorenom učilištu Koprivnica, spremna za nove avanture.

Frooom! je zabavan teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja djece i mladih, koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje i stvaranje filmova, kao i drugih medijskih sadržaja.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Udruga Bacači Sjenki provodi program u Zagrebu od 2012., u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, kinom Europa i više osnovnih škola, a od 2015. i u Rijeci, u suradnji s Gradom Rijeka i Muzejom za modernu i suvremenu umjetnost, te u Koprivnici u suradnji s PUO Koprivnica, dvoranom Domoljub i kinom Velebit.

Ovog ljeta predviđene su u svakom gradu po tri radionice. Neke su već održane, a još uvijek su prijave otvorene za sljedeće termine:

Zagreb: 24.-28. kolovoza; 31. kolovoza – 4. rujna
Koprivnica: 24.-28. kolovoza
Rijeka: 31. kolovoza – 4. rujna

U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuću motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče o tome napisati scenarij te preko stop animacije uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča, to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.

U naprednoj radionici polaznici ponavljaju sve što su naučili na početnoj te povezuju svoje iskustvo s filmom i medijskim sadržajima s kojima su se susreli u međuvremenu. Zatim zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima razvijaju priče koje će pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove, a cijelo vrijeme (ako žele) uz pomoć pametnih telefona ili iPada snimaju kratke filmove u stop animaciji svega što se oko njih događa – Making of Frooom!. Svoje priče i scenarije međusobno stalno razmjenjuju i zagovaraju te na kraju, nakon produkcijske pripreme, razvoja scenarija u knjigu snimanja, odabira lokacija (location scouting) i izvođača/glavnih likova (casting) snimaju film i pripremaju ga za montažu.

Majstorska radionica – “Hermeneutika filma” je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju paralelne priče iz više motrišta. Nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih, mladi autori i autorice izabiru one priče koje se mogu ispreplesti i koje se podaju višemotrišnom kazivanju te realiziraju takav fim tijekom radionice.

Početne, napredne i majstorske radionice vode medijska umjetnica i filmska autorica Mia Maros, scenarist i gulmac Nino Sorić, psihologinja Ines Begčević, diplomiranja sociologinja i nagrađivana filmska autorica Marija Georgiev, scenarist, glumac, snimatelj i redatelj Vjeran Vukašinović te profesor filozofije, nagrađivani filmski autor i glumac te student dramaturgije Veno Mušinović te mnogi drugi. Ostale voditelje možete upoznati ovdje: https://www.frooom.eu/category/voditelji/

Prošlogodišnji filmski hitovi Frooomovih mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Lijepom našom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na 4 kontineta: https://www.frooom.eu/category/novosti/

Škola se odvija u malim grupama i u velikim multifunkcionalnim prostorima gdje djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje, i praktičan rad.

Polaznici se skupljaju od 8 sati ujutro, a nastava traje do 15 sati uz dopunsku zabavu do 16 sati po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/, a broj polaznika je ograničen. Više informacija možete dobiti putem maila frooom.filmskaradionica@gmail.com

Frooom! škola ima podršku i sufinanciranje Grada Zagreba, Grada Rijeke, Grada Koprivnice, Križevačko-koprivničke županije, Hrvatskog audiovizalnog centra, Agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 19-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. Bacače Sjenki podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova.

Od 2012. Frooom se odvijao u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Pakracu, Prelogu, Osijeku, Sinju, Komiži i Gradecu.

Dječja ratna komedija i drugi neobični filmovi nastali na radionicama Frooom!