Koliko hrvatski obrazovni sustav zaista priprema djecu na suživot s medijima? Jesu li današnji roditelji medijski pismeni? To su samo neka od pitanja o kojima će se raspravljati na znanstvenoj konferenciji “Medijski odgoj i zaštita dječjih prava” 8. prosinca u Zagrebu

Izvor: dkmk.hr

Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organiziraju znanstvenu konferenciju Medijski odgoj i zaštita dječjih prava koja će se održati u Zagrebu 8. prosinca 2017. godine.

Odnos medija i djece u Hrvatskoj tek posljednjih nekoliko godina plijeni veću pozornost znanstvenika, ali i šire javnosti. Nažalost, o odnosu medija i djece najčešće se govori u negativnom kontekstu, dok se pozitivni utjecaji medija, od obrazovanja do ostvarivanja komunikacijskih prava djece, promicanja dječjih prava o poticanja na izražavanje vlastitoga mišljenja rijetko spominju. Najveću ulogu u zaštiti djece od negativnih i poticanju na prepoznavanje i korištenje pozitivnih medijskih sadržaja imaju roditelji u čijem prisustvu djeca najprije dolaze u kontakt s medijima, a potom i odgajatelji u dječjim vrtićima te učitelji razredne nastave i nastavnici hrvatskoga jezika koji su nositelji medijskog opismenjavanja djece u Hrvatskoj.

Koliko hrvatski obrazovni sustav zaista priprema djecu na suživot s medijima? Jesu li današnji roditelji medijski pismeni? Znaju li djeca prepoznati pozitivne medijske sadržaje? Kako zaštititi djecu od neprimjerenih sadržaja? To su samo neka od pitanja o kojima će se raspravljati na ovoj znanstvenoj konferenciji.

Oragnizatori konferencije pozivaju znanstvenice i znanstvenike, istraživačice i istraživače te studentice i studente doktorskih studija da svojim teorijskim ili empirijskim izlaganjima sudjeluju na konferenciji i potaknu raspravu o sljedećim temama:

  • Važnost medijske pismenosti u 21. stoljeću
  • Medijski odgoj u roditeljskom domu
  • Medijski odgoj u hrvatskom obrazovnom sustavu
  • Važnost kritičkog razmišljanja i stvaranja vlastitih medijskih sadržaja
  • Zaštita dječjih prava u medijima
  • Mediji i promicanje dječjih prava
  • Djeca i edukativna uloga medija

Službeni jezik konferencije je hrvatski jezik, a cjeloviti radovi s konferencije bit će objavljeni u zborniku radova.

Rok za prijavu sažetka za sudjelovanje na konferenciji je 29. listopada 2017. godine. Više informacija potražite na stranici Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Djeca medija: volonteri koji potiču medijsku pismenost u hrvatskim školama