Pogledajte zajedno kino ili TV program, odaberite filmove koji su vam zanimljivi i informirajte se o njima, a nakon gledanja razgovarajte s djetetom

Izvor: Ljiljana Studeni, Klokanica.hr

Tijekom vikenda i praznika djeca imaju više slobodnoga vremena te tada i više vremena provode uz medije – televizijske emisije, filmove, internet, računalne igre. Roditelji bi trebali znati koje im sadržaje mogu preporučiti, ali i diskretno kontrolirati internetske sadržaje koji zanimaju dijete. Evo nekoliko preporuka kako svaki roditelj može iskoristiti slobodno vrijeme i dati doprinos u odgoju za medije.

Zajedno igrajte računalne igre

Većina je roditelja danas zabrinuta koliko vremena njihova djeca provedu igrajući računalne igre. Koje igre igraju, jesu li agresivne, poučne, korisne, uznemirujuće, utječu li one dobro na dijete ili ne, i slično, najbolje je provjeriti tako da zajedno s djetetom zaigrate njegove omiljene igrice. Neka vas dijete pouči pravilima i krenite u avanturu. Tako ćete najbolje riješiti sve svoje dileme.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

Ovo je dobar način i da pridobijete povjerenje djeteta. Nećete biti “neznalica” koja pripada “prošlom stoljeću” i napamet govori o računalnim igrama. Dijete će lakše uvažavati pravila vezana uz vrijeme provedeno za računalom, ako mu se nametnete kao autoritet u svijetu koji je njemu zanimljiv i blizak. Tek nakon toga bit ćete za dijete kompetentan stručnjak za određivanje granica i savjete vezane uz računalne igre. Osim toga, prođete li iskustvo igranja određene igrice, imat ćete i niz argumenata u pregovorima oko pravila.

Izbor filma za obiteljski kino-izlazak

Na televizijskim programima i u kinima nudi se obilje zanimljivih filmova i neke svakako trebate pogledati sa svojom djecom. Priprema za odlazak u kino dobar je način da pokažete svome djetetu što znači biti informiran građanin, kako doći do određene informacije te da je važno provjeriti kvalitetu onoga što namjeravamo pogledati i doći do nekih informacija o filmu.

Recenzije filmova, serija, aplikacija, igara… pisane posebno za roditelje

Pogledajte zajedno kino programe u tiskovinama ili na internetu te proučite preporuke. Doznajte više o autorima filma, eventualnim nagradama i pronađite neku zanimljivost vezanu uz film koja će motivirati i vas i dijete da pogledate baš tu predstavu. Nakon gledanja filma razgovarajte s djetetom o doživljajima, što mu se najviše svidjelo u filmu i zašto, iznesite i vi svoj doživljaj s argumentima, usporedite ga s djetetovim. Ako vas je zatekla neka scena koja je zbunila ili prestrašila dijete, ohrabrite ga da govori o tome i poučite ga na eventualno lošem primjeru o pravim vrijednostima. Djecu ćemo najbolje i najkvalitetnije zaštiti od općenito loših utjecaja samo ako ih naučimo promišljati o određenim temama, razvijati kritičnost te vlastiti stav.

Filmovi na televiziji

Filmovima koji se prikazuju na televiziji pristupite na isti način kao i filmovima u kinu – pogledajte zajedno TV program, odaberite sadržaje koji su vam zanimljivi, informirajte se o njima, a zatim se pripremite za gledanje – okupite se svi zajedno, ugasite svjetlo u sobi, stvorite topao ugođaj. Nakon što pogledate film, zajednički ga analizirajte razgovarajući o njemu, a vrijedno je i potaknuti raspravu o nekoj zanimljivoj temi koju film obrađuje. Učite dijete raspravljati s argumentima – da svaki svoj stav zna i obrazložiti, to jest oprimjeriti. Gotovo svaki film možete iskoristiti, ne samo da biste odgojno pozitivno utjecali, nego i razvijali brojne obrazovne kompetencije svoga djeteta.

Što umjesto igrica i TV-a tijekom praznika?