Nakon završetka e-savjetovanja, u Zagrebu je 4. srpnja održana javna rasprava o Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija

U sklopu suradnje Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a na promicanju važnosti medijske pismenosti tijekom svibnja i lipnja održano je e-savjetovanje o Preporukama za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija. Preporuke su namijenjene medijskim djelatnicima kao pomoć u kategorizaciji audiovizualnih sadržaja te kao pomoć roditeljima u odabiru primjerenog televizijskog programa za njihovu djecu. Također, Preporuke bi trebale pomoći učiteljima i nastavnicima u kreiranju nastave te obrazovnih sadržaja i alata.

U planu i edukacija za urednike

Roditelji, mediji i ostala zainteresirana javnost odazvali su se pozivu na javnu raspravu održanu 4. srpnja u Zagrebu te su razgovarali o već zaprimljenim komentarima i prijedlozima. Najveći broj komentara odnosio se na važnost edukacije i osvještavanja roditelja o njihovoj ulozi u zaštiti djece od potencijalno štetnih sadržaja te na jačanje regulacije oglašavanja usmjerenog prema djeci.

“Prijedlog Preporuka izazvao je velik interes javnosti i potaknuo konstruktivnu raspravu o važnosti medijske pismenosti i zaštite djece od potencijalno štetnih medijskih sadržaja. Ovaj dokument zamišljen je kao koristan savjetodavni priručnik, ali i kao poticaj za daljnje rasprave u kojima bi sudjelovali svi zainteresirani − od roditelja i medijskih djelatnika do učitelja. Sljedeći korak u našim naporima bit će promocija Preporuka i edukacija za urednike kako bi ih se dodatno osnažilo za primjenu u njihovu svakodnevnom radu”, izjavio je Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije.

Prepoznavanje potencijalno štetnih medijskih sadržaja

U izradu Preporuka bili su uključeni vodeći domaći stručnjaci iz razvojne psihologije, sociologije, komunikologije, teorije medija i filma koji su pružili praktične smjernice za praćenje, analizu i klasifikaciju medijskih sadržaja kojima su djeca izložena, kao i pregled znanstvenih spoznaja o utjecaju medija. U sklopu smjernica za klasifikaciju potencijalno štetnih medijskih sadržaja posebna je pozornost posvećena: sadržajima koji prikazuju nasilje; seksualnim i seksualiziranim sadržajima; sadržajima koji prikazuju rizična ponašanja i konzumaciju sredstava koja mogu izazvati ovisnost; kockanju, klađenju i igrama na sreću; okultnim i paranormalnim sadržajima; reality emisijama i programima za otkrivanje talenata; stereotipizaciji i diskriminaciji, oglašavanju i tržišnim komunikacijama.

“Ove su Preporuke velik iskorak Hrvatske u zaštiti prava djece u elektroničkim medijima. Udružujući regulativu s edukacijom i podrškom dionicima, pridružujemo se dobrim svjetskim praksama učinkovitih javnih politika”, izjavila je Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija u hrvatskom uredu UNICEF-a.

Javnoj raspravi o Preporukama prethodilo je niz aktivnosti Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a na promicanju medijske pismenosti, kao što je kampanja “Birajmo što gledamo” i portal medijskapismenost.hr na kojem će Preporuke biti objavljene nakon što ih usvoji Vijeće za elektroničke medije.