Film ‘Space Jam: Nova legenda’ bavi se problematikom odnosa roditelja i djece koji je često opterećen očekivanjima roditelja i nedostatkom uvažavanja dječjih želja i talenata

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Space Jam: Nova legenda će mnoge podsjetiti na Space Jam iz 90-ih u kojem glumi košarkaš Michael Jordan. Međutim, ovo nije njegov nastavak niti reboot, već film za sebe u kojem glumi košarkaš LeBron Raymone James, poznat i kao King James.

Film sadrži igrane i animirane elemente koji dolaze do izražaja kada glavni glumac završi u digitalnom svijetu. Upravo tamo se odvija većina radnje koja se bavi problematikom odnosa roditelja i djece koji je često opterećen očekivanjima roditelja i nedostatkom uvažavanja dječjih želja i talenata.

Film obiluje referencama na filmove poput Matrix, Mad Max, Austin Powers i It, koji djeci ništa ne znače i neće moći shvatiti s njima povezane gegove. Pošto obiluje nasiljem koje je animirano i prikazano poprilično zabavno, film može poslužiti kao povod za razgovor o nasilju i koje su njegove stvarne posljedice.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Film se u kinima prikazuje u 2D-u, s titlovima ili sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 7+

Za roditelje: Film roditeljima nudi mnoštvo referenci na njima poznate filmove i mnoštvo gegova koji će ih zabaviti.

Nasilje: Nasilje se često prikazuje.

Zastrašujući prizori: Goon Squad (ljudi pretvoreni u animirana čudovišta) bi mogao biti strašan mlađoj djeci.

Rječnik: Primjeren djeci, ali ima dosta uvreda i prijetnji.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je primjeren djeci školske dobi.

Luka: Pixarova posveta Felliniju i Miyazakiyu