Riječko Art-kino pripremilo je bogat radionički i filmski program pa će tijekom dva tjedna festivala djeca i mladi moći besplatno sudjelovati na radionicama animiranog filma, videoigara, sinkronizacije ili videomapiranja te izrađivati cameru obscuru, optičku igračku i filmski plakat

Piše: Ana Dokler

U Rijeci se od 26. lipnja do 10. srpnja održava Festival Tobogan – aktivne ferije za djecu, s ukupno 40-ak različitih besplatnih događanja poput predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana, kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža.

Festival Tobogan dio je programskog pravca Dječja kuća u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, a glavni domaćini festivalskog programa su Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD Rijeka 2020.

Art-kino, kao gradska  ustanova zadužena za programe s područja audiovizualne djelatnosti, pripremilo je bogat radionički i filmski program za djecu i mlade. U dva festivalska tjedna djeca i mladi moći će sudjelovati u višednevnim radionicama animiranog filma i osmišljavanja videoigara – za koje su mjesta već popunjena, te na radionicama sinkronizacije i videomapiranja.

Te dvije trodnevne radionice namijenjene su djeci od 10 do 14 godina i održavaju se od 8. do 10. srpnja. Na radionici sinkronizacije u Art-kinu, polaznici će svojim glasovima i zvukovima, koje će snimiti u posebno upriličenom mini studiju i, prema potrebi po gradu, “udomaćiti” jedan strani kratkometražni animirani film. Na radionici videomapiranja u Galeriji SKC (OKC Palach) polaznici će naučiti kako uz pomoć mašte, projektora i računala oživjeti, odnosno pretvoriti prostor i objekte u kreativne video instalacije. Naučit će kako koristiti opremu, snimiti i pripremiti video materijal za projekciju te postaviti scenografiju na koju će prilagoditi video i stvoriti priču u prostoru. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

U sklopu programa Djeca osvajaju ustanove, drugog dana Festivala, 27. lipnja djeca će “preuzeti vlast” nad Art-kinom, sudjelujući u raznim aktivnostima i uživajući u animiranom filmu. Od 9 do 10 moći će učiti kako izraditi cameru obscuru, preteču fotografskih i filmskih kamera, ili kako izraditi thaumatrope, optičku igračku koja stvara iluziju pokreta.

Radionica optičkih igračaka: Kako izraditi Thaumatrope

Od 10 do 11 sati trajat će radionica izrade znanstveno fantastičnog plakata, čiji će polaznici osmisliti priču o neobičnim stvorenjima, a potom im udahnuti život na plakatu koristeći kolaž, flomastere, bojice ili pak tehniku stop animacije. U 11 sati svi mali “osvajači” mogu krenuti u potragu za blagom, kroz koju će upoznati Art-kino, a potraga završava pred velikim ekranom gdje u 11.30 kreće projekcija latvijskog animiranog filma Jakov, Mimi i brbljavi psi. Ovaj je program namijenjen djeci od 4 godine naviše i za njega se ne treba prijaviti.

Istog dana navečer u 21.30 slijedi projekcija švedske komedije Sune i Sune na Trgu Matije Vlačića Flaciusa. U utorak, 2. srpnja u 21.30 u Ljetnom Art-kinu bit će prikazan nagrađivani nizozemski film Moje neobično ljeto s Tess te dva dana poslije, 4. srpnja u 21 sat na riječkom Korzu antologijski Spielbergov igrani film, E.T. – izvanzemaljac. U ponedjeljak, 8. srpnja u Ljetnom Art-kinu u večernjim satima prikazat će se najprije filmski uradak polaznika video-filmske radionice Doma mladih pod nazivom Riječka voda, a potom, u 21.30, slijedi projekcija danskog trilera za mlade Haker.

Posljednja projekcija održat će se na zatvaranju Festivala, 10. srpnja u 21.30, kada će polaznici radionica pokazati svoje filmske uratke.

Više informacija o programu pronađite na službenim stranicama festivala Tobogan.