Program Teen Dox sadrži sedam filmova koji tematiziraju živote i svakodnevicu tinejdžera, a ocijenjuje ih Teen žiri, sastavljen od srednjoškolaca

Od 26. veljače do 5. ožujka održava se 13. ZagrebDox, najznačajniji regionalni festival posvećen dokumentarnom filmu. U Kaptol Boutique Cinema prikazat će se više od 120 dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta.

Uz glavni program, odnosno službenu međunarodnu i regionalnu konkurenciju, u koju je ove godine uvršteno čak devet hrvatskih filmova, ZagrebDox uključuje i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, ADU Dox i Teen Dox.

Teen Dox je program sastavljen od filmova koji tematiziraju živote i svakodnevicu tinejdžera. Uključuje sedam naslova iz nekoliko zemalja, a među njima su i dva naslova koja su režirali mladi autori iz Hrvatske: film zabočke srednjoškolke Lucije Strugar Ne žalim ni zbog čega i film Uzdanica Antona Mezulića.

Ovdje pogledajte detalje o filmovima iz programa Teen Dox 

Filmove iz ovog programa ocjenjuje Teen žiri, sastavljen od srednjoškolaca. Ove godine to su učenice i učenici XIII. gimnazije u Zagrebu: Luka Kukec, Darija Matagić, Petra Marijanović, Karlo Špoljar, Karlo Paklan, Tina Maria Butajla, Petra Bubalo, Jana Čanadžija, Lara Pušenjak, Tamara Ramadi, Antonella Pin, Stella Pin, Ian Štalcar Furač, Patrik Musić, Tea Rendulić.

medijska-pismenost-teendox-žiri

Zanimljivi su i posebni programi: Majke i kćeri donosi četiri filma na temu uvijek zanimljivih odnosa između dviju generacija žena u istoj obitelji, dok Serija 65+ donosi tri filma nastala u okviru serijala posvećenog svakodnevici osoba starije životne dobi.

Platforma ZagrebDoXXL i ove godine donosi niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A-a, a kao dio posebnih događanja za posjetitelje je organiziran i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR).

Cijene ulaznica iznose 23 kune za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje projekcije, a za program Teen Dox cijena ulaznice je 18 kuna. Nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada najboljim filmovima po izboru žirija u programu The Best of Fest, koji se održava u nedjelju, 5. ožujka, po cijeni paketa ulaznica od 40 kuna posjetitelji mogu pogledati sve nagrađene filmove. U dnevnim terminima besplatno se prikazuju svi filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a poseban program za profesionalce ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA.

Cijeli raspored pogledajte ovdje