9. Festival prava djece traje od 5. do 25. listopada i uključuje školske projekcije te obiteljske matineje, radionice i panel rasprave. Svi sadržaji su besplatni i prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama

Izvor: Festival prava djece

U 18 hrvatskih gradova od 5. do 25. listopada 2017. održat će se 9. Festival prava djece koji nam ove godine posebno skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja i sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovih uvjeta življenja.

Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i šanse za svu djecu, a posebno je usmjeren na prava na dostupnost kulturnih sadržaja svoj djeci i mladima. Također promiče zajedništvo i jednakost: svi sadržaji su besplatni i prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama. Djeca i mladi na Festivalu sudjeluju u raznim kulturnim aktivnostima, gledaju filmove, sudjeluju u panel raspravama i stvaraju.

Kako filmove gledaju oni koji ne vide

Festival se otvara u četvrtak, 5. listopada, u 12 sati u kinu Tuškanac, projekcijom filma “Nasilnik” i panel raspravom za srednjoškolce sa stručnjacima, koju moderira novinarka Zlata Muck.

Program Festivala traje do 25. listopada i odvija se kroz dvije velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova Hrvatske, na drugoj aktivnosti koje se odvijaju u kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac u Zagrebu otvorene za sve: djecu, mlade i odrasle.

Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta.

Snimajući filmove djeca uče i o prihvaćanju različitosti

Aktivnosti u Zagrebu uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje pod imenom “Dobre vibracije”.

Svi sadržaji Festivala su besplatni. Prijave za obiteljske filmove i radionice moguće su putem maila festivalpravadjece@alternator.hr ili preko inboxa na Facebook stranici facebook.com/FestivalPravaDjece, a za panel rasprave i matineje, namijenjene školama, prijave i informacije su moguće na adresi festivalpravadjece@alternator.hr.

Organizator Festivala je udruga Alternator, partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Kina CineStar, a odvija se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, tvrke dm-drogeriemarkt d.o.o. i Grada Zagreba. Medijski pokrovitelji su srednja.hr i Yammat FM. Selektori filmova su filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, umjetnička direktorica Festivala je Tatjana Aćimović, a koordinatorica programa Katarina Ivče Farnell.

Kako za svu djecu osigurati jednaka prava u okviru medijske pismenosti?