U poetskom animiranom filmu o vječnoj potrazi za srećom, koji su napravila djeca iz Foto kino video kluba Zaprešić, ogleda se umijeće i mudrost malih animatora

Piše: Ana Dokler

Bio je jedan dječak koji je tražio sreću. Plovio je pustim morem dan i noć, dan i noć. Pronašao je otok. Na otoku je čudom počelo rasti čudesno bilje, ali ni u tome nije našao sreću. Pogledom je tražio sreću u daljini te plovio dalje pustim morem dan i noć, dan i noć.

Priča je to trominutnog animiranog filma Dječak koji je tražio sreću, napravljenog 2014. godine u Foto kino video klubu Zaprešić. Autori filma su djeca u dobi od 8 do 14 godina: Marija Nikolić, Lara Pintarić, Klara Jandrić, Karla Anić, Andrej Cirkveni, Antonela Grubišić, Jurica Nikolić, Hana Tomić, Matej Tomić, Maksim Kiš – sve , a mentor Jadranko Lopatić.

Ovaj poetski film zanimljive animacije dobio je 2. nagradu stručnog žirija na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održanoj u Rijeci 2015. te također 2. nagradu na 6. Internacionalnom festivalu animiranog filma VAFI u Varaždinu u MIDI kategoriji (od 11 do 14 godina). Sudjelovao je na još nekoliko međunarodnih festivala, a prikazan je i na 7. Festivalu o pravima djece.

Butoyi: film o položaju djevojčica i glasan poziv na promjenu