Dodjela Nagrade mlade publike, koju organizira Europska filmska akademija, održat će se 5. svibnja u 55 europskih gradova, uključujući Zagreb. Prijave za hrvatski dječji žiri, koji će se sastati u kinu Europa, traju do 21. travnja

Izvor: kinokino.hr

Petu godinu za redom kino Europa i Zagreb Film Festival sudjeluju u dodjeli Nagrade mlade publike, koju od 2012. organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promicanja europskog filma i igranog filma za djecu. Dodjela će se održati 5. svibnja u 55 gradova diljem Europe, a kino Europa i ZFF predstavljat će Zagreb i Hrvatsku.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ovogodišnji nominirani su nizozemsko-belgijski Fight Girl redatelja Johana Timmersa, norveško-švedski Los Bando redatelja Christiana Loa i britansko-švedski Stari momci redatelja Tobyja MacDonalda. MacDonaldov film bio je i u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala i u kinodistribuciji. Nakon Dodjele sva tri filma bit će dostupna na platformama za gledanje filmova na zahtjev, a poveznice će biti dostupne na našim internetskim stranicama od 6. svibnja.

U svakom od 55 gradova, među kojima su Amsterdam, Budimpešta, Bruxelles, London i mnogi drugi, dječji žiri će tijekom istog dana pogledati sva tri filma i sudjelovati u razgovorima o pogledanom te na kraju glasati za omiljeni. Filmu s najviše glasova dodijelit će se nagrada taj isti dan u večernjim satima u Erfurtu, a dodjelu će se moći uživo pratiti na https://yaa.europeanfilmawards.eu/en_EN/home-start.

Svi mladi filmoljupci od 12 do 14 godina koji mogu cijeli dan sudjelovati na ovom posebnom događaju trebaju poslati kratko motivacijsko pismo i listu 10 najdražih filmova s kratkim obrazloženjem poštom na adresu Kino Europa – Kino Bibijada, Varšavska 3, 10000 Zagreb ili e-mailom na katarina@zagrebfilmfestival.com. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail). Rok za prijavu je 21.4.

Projekcije filoma počet će u 9 sati i trajat će sve do 17, a u pauzama će mladi žiri diskutirati o pogledanom sa stručnim moderatorima i gostima. Nakon posljednje projekcije glasovanjem će se odlučiti o najboljem filmu.

Što sve djeca uče gledajući filmove