Posljednje ovogodišnje senzorne projekcije prilagođene djeci s teškoćama održavaju se u Zagrebu i Samoboru, a na programu su novi Disneyev film ‘Želja’ 20. prosinca u 13 sati u Kinu Kinoteka i ‘Everest: mladi jeti’ 30. prosinca u 11 sati u kinu Samobor

Izvor: Hrvatski filmski savez

Pod krilaticom “Kino dostupno svima” ove su godine na senzornim projekcijama u pomno odabranim filmskim naslovima uživale tisuće gledatelja. Senzorne projekcije kontinuirano osiguravaju toplo i pozivajuće okruženje u kino dvoranama diljem Hrvatske, a svakom projekcijom jača se poruka o poticanju tolerancije i prihvaćanju različitosti.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Projekt stavlja naglasak na stvaranje zajedništva među djecom te potiče razvoj tolerancije i empatije.

Senzorne projekcije sigurno su mjesto za djecu sa senzornim, ali i ostalim teškoćama te im omogućuju uključivanje u kulturne događaje. Djeca film gledaju s prigušenim svjetlima i tišim zvukom, smiju šetati za vrijeme projekcije, grickati i družiti se.

Posljednje ovogodišnje senzorne projekcije održavaju se u Zagrebu i Samoboru. U srijedu, 20. prosinca u 13 sati u Kinu Kinoteka, Kordunska 1 možete pogledati novi spektakl iz tvornice Disney – film Želja.

Želja je fantastična priča o stvarnim životnim vrijednostima. Asha je mlada djevojka koja poželi snažnu želju. Kozmička sila joj odgovori u obliku mase pune energije jednostavnog imena Zvijezda. Asha i Zvijezda zajedno će se sukobiti s najvećim neprijateljem Kraljevstva. Film je glazbena avantura s novih sedam napisanih pjesama čija je autorica kantautorica Julia Michaels, nominirana i za nagradu Grammy. S obzirom na bogatu povijest Disneyja, Želja zapravo služi kao svojevrsni hommage svim Disneyjevim hitovima. Film je sinkroniziran na hrvatski.

Na samom kraju godine, u subotu, 30. prosinca u 11 sati u kinu Samobor upustite se u snježnu avanturu Everest: Mladi Jeti.

Kada se tinejdžerka Yi susreće s mladim Jetijem na krovu svoje zgrade u Šangaju, ona i njezini nestašni prijatelji, Jin i Peng, upuštaju se u epsku potragu da ponovno ujedine čarobno stvorenje s njegovom obitelji na najvišoj točki na Zemlji. Troje prijatelja morat će ostati jedan korak ispred Burnisha, bogatog čovjeka koji želi uhvatiti Jetija, i zoologa dr. Zare kako bi pomogli Everestu da se vrati kući. Film je sinkroniziran na hrvatski.

Svi zainteresirani za dolazak na projekcije pmogu se javiti na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Videolekcija: Kako gledati animirani film