Senzorne projekcije kino pretvaraju u sigurno okruženje za djecu s neurorazličitostima jer se filmovi gledaju s prigušenim svjetlima i tišim zvukom. Za vrijeme projekcije djeca se mogu međusobno družiti, prošetati ili grickati svoju najdražu grickalicu

Izvor: Hrvatski filmski savez

Proljeće donosi čak četiri nove senzorne projekcije u kojima će djeca imati priliku zaroniti u Disneyevu čaroliju i pogledati dva njihova najveća hita – Snjeguljicu i sedam patuljaka i Bambija, miljenika djece već više od 80 godina.

Već u subotu 27. travnja u 11 sati u Kinu Velebit u Koprivnici i Kinu Samobor bit će prikazan film Bambi, sinkroniziran na hrvatski jezik.

Dom senzornih projekcija postalo je i novootvoreno kino Edison u Karlovcu gdje će se 28. travnja u 12:30 također prikazati film Bambi.

Posljednja ovosezonska senzorna projekcija u Zagrebu održat će se 8. svibnja u 10 sati u kinu Kinoteka, gdje će biti prikazan film Snjeguljica i sedam patuljaka, sinkroniziran na hrvatski jezik.

Pod krilaticom “Kino dostupno svima” senzorne projekcije šire poruku o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Senzorne projekcije omogućavaju sigurno okruženje za djecu s neurorazličitostima jer se filmovi gledaju s prigušenim svjetlima i tišim zvukom. Za vrijeme projekcije djeca se mogu međusobno družiti, prošetati ili grickati svoju najdražu grickalicu.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Senzornim se projekcijama sudjelovanje u kulturnim događanjima omogućuje za svu djecu, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu. Upravo je kino to mjesto u kojem djeca u društvu vršnjaka mogu kroz socijalnu interakciju, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav, usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Programom se u kino dvorani stvara siguran prostor za međusobno upoznavanje, učenje i prihvaćanje različitosti pri čemu djeca uče o empatičnom i tolerantnom ophođenju prema drugima.

U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o projekcijama objavljuju se redovito na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Kakvi medijski sadržaji djeci pomažu u prihvaćanju razlika