Istraživanje kalifornijskog sveučilišta pokazalo je da muškarci imaju dvostruko više dijaloga u filmovima od žena i da se u većini slučajeva filmska priča ne bi značajno promijenila da se iz filma isključe ženski likovi

Piše: Ana Dokler

Muškarci u filmovima govore dvostruko više od žena, a filmski dijalozi održavaju stereotipe prema ženama, pripadnicima drugih rasa i starijim osobama, zaključci su nove studije Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji.

Uz pomoć alata za analizu signala i lingvističku procjenu obrađeno je sedam tisuća filmskih likova i preko 53 tisuće dijaloga iz oko tisuću scenarija američkih filmova.

Među analiziranim scenarijima i dijalozima, muškarci su imali 37 tisuća dijaloga, a žene samo nešto više od 15 tisuća. Žene su glumile dvije tisuće likova, a muškarci gotovo 4900, stoji u zaključcima istraživanja.

Pokazalo se i da ženski likovi u filmovima češće izražavaju pozitivne emocije, općenito su pozitivniji i više se oslanjaju na obiteljske vrijednosti. Muški likovi češće govore o postignućima, smrti i više psuju.

Kako rodni stereotipi u filmovima i na televiziji utječu na dječji razvoj

Ženski su likovi, bez obzira na rasu, obično pet godina mlađi od svojih muških kolega, a što se tiče razlike u prikazu likova različitih rasa, autori studije otkrili su da Latinoamerikanci u filmovima češće razgovaraju o seksu, a Afroamerikanci češće psuju.

Što je filmski lik stariji, postaje više nalik pustinjaku: inteligentan je, manje se uzbuđuje, rijeđe spominje seksualnost i više priča o religiji.

Pored proučavanja sadržaja dijaloga, istraživači su analizirali i odnose među likovima, to jest važnost pojedinog lika za filmsku priču. Pokazalo se da u većini filmskih žanrova isključivanje ženskih likova neće bitno utjecati na zaplet i na odnose među ostalim likovima. Iznimka su jedino žene u filmovima strave, u kojima su obično prikazane kao žrtve.

Jednostavan test koji otkriva kako film prikazuje žene

Uz filmske likove, odnosno glumce, u analizu su uključeni i filmski žanr i članovi produkcije, uključujući scenariste, redatelje i casting direktore.

Na gotovo tisuću analiziranih filmskih scenarija radilo je sedam puta više scenarista nego scenaristica, gotovo 12 puta više redatelja nego redateljica i tri puta više producenata nego producentica. Iznimka su ovdje casting direktori – među njima je dvostruko više žena, no to nema nikakvog utjecaja na rod likova u filmu.

Zanimljiv zaključak istraživanja, koji ujedno pokazuje mogući put ka poboljšanju cijele ove situacije, je da kad žene pišu scenarij, u filmu je 50 posto više ženskih likova.

Prepoznajte stereotipne prikaze i zamislite kako bi bilo bez njih

Foto: classic_film via Visualhunt.com / CC BY-NC