Dva igrana, jedan animirani i jedan eksperimentalni film nastali su na ljetnim filmskim radionicama za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića, redatelja Davida Gaše, animatorice Sare Bernat i producenta Noe Nikolića

Izvor: Hrvatski filmski savez

Filmske radionice za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza ove su godine održane četrnaesti put, ali prvi puta u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica. Trajale su od 18. do 23. srpnja, uz sudjelovanje 35 djece u dobi od 12 do 17 godina, a rezultat radionica su čak četiri filma – dva igrana, jedan animirani i jedan eksperimentalni!

Radionice su vodili filmski profesionalci – snimatelj Marinko Marinkić, redatelj David Gašo, animatorica Sara Bernat i producent Noa Nikolić.

“Bilo je izazovno prilagoditi program radionice jer je dio polaznika bio iskusniji od drugih, ali mislim da su svi imali priliku naučiti nešto novo te raditi na filmu čiju su priču sami osmislili i raspisali, kojeg su sami snimali te na kraju i veći dio montirali. Iako je Kraljevica dugi niz godina bila lokacija održavanja, drago mi je da smo ove godine u Staroj Sušici. Osim što je osjetno manje vruće, nova je lokacija potaknula polaznike da razmišljaju o drugim žanrovima kojih će biti njihovi filmovi”, izjavio je Noa Nikolić, voditelj radionice igranog filma.

A što kažu sami polaznici?

“Bilo nam je odlično i puno toga smo novog naučili u kratkom vremenu. Također je bilo super društvo. Bili smo na radionici igranog filma pod vodstvom Noe Nikolića. Promijenili bismo samo da traje duže. I da padne snijeg sljedeće godine u Gorskom kotaru”, izjavili su  Dominik Mataković i Lara Marčinko.

“Stvarno je bilo izvrsno. Puno toga smo radili, eksperimentirali s različitim stilovima animacije na radionici animiranoga filma kod Sare Bernat. Radili smo s plastelinom, različitim izrescima, napravili pokretnu lutkicu, posnimili zvukove i pospajali ih u jedan film. Ne bih promijenio puno toga jer stvarno mislim da je bilo izvrsno, ali volio bih da je bilo još materijala, da napravimo još neke animacije”, rekao je Marko Jukić.

Ljeto u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica idealna je prilika za djecu i mlade da ljetovanje u prirodi povežu s učenjem o filmskoj tehnici te se usmjere prema profesionalnom bavljenju filmom. Ovaj je projekt zamišljen kao edukacijski program koji kroz različite aktivnosti mladima omogućava upoznavanje s filmskom tehnikom i usmjeravanje prema profesionalnom bavljenju filmom.

Učenje o pravima djece kroz dječje filmsko stvaralaštvo