U tijeku je 11. Festival tolerancije, koji donosi više od 60 filmova, izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i diskusije. Ulaz na sve filmske projekcije i popratne festivalske programe je besplatan

Izvor: Festival tolerancije

Od 8. do 14. travnja u Zagrebu se održava 11. Festival tolerancije, čiji je cilj očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i promicanje ljudskih prava i sloboda, tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ove godine donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Festival je svečano otvoren 8. travnja u Kinu Europa projekcijom izvrsnog remakea iz 60-tih Gol među vukovima, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj.

Zanimljivi gosti i diskusije

Dio bogatog programa je i film Magla u kolovozu iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je njemački glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima Supersvijet iz 2015. i Disanje iz 2011. Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji Oscarom i Emmyjem nagrađeni dokumentarni film Sveto, istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani autor poetskog dokumentarca Dodir anđela iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu. U Zagreb će doći i Clarie Ferguson, redateljica koja je radila na filmovima Oči širom zatvorene i Strah i prezir u Las Vegasu.

Među popratnim sadržajima posebno namijenjenima mladima možemo istaknuti okrugli stol “Mladi i (ne)tolerancija – nasilje i diskriminacija u školskim klupama i kako ih prevladati”, koji će se održati 12. travnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5. Tema okruglog stola je rasprostranjenost diskriminacije i diskriminatorno motiviranog nasilja među mladima i kako se tom problemu pristupa u Hrvatskoj te kako se s njime nosi društvo. U Hrvatskoj se primarno taj problem očitije u školama koje bi mogle, a neke to i čine, kroz građanski odgoj, no i druge oblike aktivnosti s mladima, kontinuirano prenositi i poučavati vrijednosti tolerancije i uvažavanja različitosti. Gosti ovog okruglog stola su članovi organizacija koje se bave ljudskim pravima i mladima (Kuća ljudskih prava, Ambidekster, Festival suvremenog židovskog filma) te će ju moderirati Martina Horvat iz nestranačke udruge GONG.

Sjećanje na holokaust i poziv na prihvaćanje različitosti

Već je održano tradicionalno Edukacijsko jutro s predsjednikom Festivala, dvostrukim dobitnikom Osacara Brankom Lustigom koji je svoje osobno iskustvo iz nacističkih logora podijelio s mladima nakon projekcije filma Fannyno putovanje u ponedjeljak 10. travnja ujutro.

“Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom deset godina Festivala dotaknuli smo se i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra”, ističe Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, kojeg podržavaju Grad Zagreb, Austrijski kulturni forum, kompanije Orbico i Atlantic, te hotel Sheraton.

Ulaz na sve filmske projekcije i popratne festivalske programe je besplatan, a raspored i više informacija potražite na stranici Festivala tolerancije.

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji