Dvodnevna radionica u organizaciji Bacača sjenki održat će se 12. i 13. lipnja u Zagrebu, a polaznici će učiti o vođenju, planiranju, organiziranju i provođenju radionica i programa medijskog i filmskog opismenjavanja

Izvor: Bacači sjenki

Neprofitna organizacija Bacači sjenki poziva nastavnike, profesore, odgajatelje te filmske radnike i entuzijaste na besplatnu dvodnevnu radionicu za stručno usavršavanje voditelja edukacija medijske i filmske pismenosti.

Radionica će se održati 12. i 13. lipnja 2023. od 16.30 do 20.30 u Pogonu, Trnjanska struga 34, Zagreb, a vodit će je Boris Bakal, kazališni i filmski glumac i redatelj, producent, novomedijski umjetnik i javni povijesničar, suosnivač Bacača sjenki.

Broj polaznika ograničen je na 12 i prijave se primaju do popunjenja kapaciteta putem obrasca na poveznici https://forms.gle/5EVMJvjVum3YZbJX6.

Tijekom radionice polaznici će učiti o vođenju, planiranju, organiziranju i provođenju radionica i programa medijskog i filmskog opismenjavanja te proći osnovne pedagoške metode Bacača sjenki (interaktivnost, majeutiku, zaigranost, izmještanje pogleda, reciklažu stvarnosti i druge) te će imati prilike usavršiti znanja koja već posjeduju u pedagoškom prenošenju filmskog i medijskog stvaralaštva. Nakon ovog uvodnog programa polaznici će imati mogućnost sudjelovanja u provođenju edukativnih programa Bacača sjenki – CinEd, FROOOM! i Samo nebo nam je granica/Filmski Labirint.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

CinEd je europski program stručnog usavršavanja učitelja, profesora, edukatora, pedagoga i zainteresiranih profesionalaca za podučavanje djece i mladih o filmu i kroz film. Program postoji od 2015. godine, a Bacači sjenki su već 5. godinu predstavnici CinEd mreže za Hrvatsku.

Cilj CinEd programa je razviti kod djece i mladih dugotrajno znanje i ukus za europsku kinematografiju, za kritičku prosudbu i kreativni senzibilitet te pridonijeti općem obrazovanju i svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti. Kako bi to postigli, CinEd je fokusiran uglavnom na predavače u formalnim i neformalnim sustavima obrazovanja, kao i na one koji mladima mogu otvoriti svijet europskog autorskog i klasičnog filma, van komercijalnih ostvarenja i zabave kojima su obično izloženi. Centralno mjesto projekta je online platforma https://www.cined.eu/collection koja omogućava besplatan pristup pažljivo odabranoj zbirci vrhunskog europskog baštinskog i suvremenog art-house filma s hrvatskim titlovima, s osiguranim pravima za prikazivanje u nastavne svrhe. Uz svaki film dostupne su i besplatne popratne pedagoške knjižice, kao i dodatne besplatne edukacije o CinEd metodologiji podučavanja o filmu i kroz film.

Do sada je u sklopu CinEd projekta, koji je započeo 2015. godine, a do kolovoza 2024. godine sufinanciran je kroz program EU Kreativna Europa potprogram Media, europski film približen je mladima u dobi od 6 do 19 godina u Portugalu, Bugarskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj, Finskoj, Grčkoj, Litvi i Turskoj.

Korištenje multimedije u nastavi kroz povijest, danas i u budućnosti

FROOOM! je program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja djece i mladih koji kroz tri razine obrazovanja (početna, napredna i majstorska) omogućuje polaznicima da ovladaju tehničkim, teoretskim i praktičnim znanjima neophodnima za razumijevanje, osmišljavanje i stvaranje medijskih, filmskih i informatičkih sadržaja. FROOOM! radionice provode se od 2011. godine u suradnji s neprofitnim organizacijama i udrugama, festivalima, gradskim i državnim institucijama te lokalnim samoupravama. Do sada su održane u 14 gradova i mjesta u Hrvatskoj: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Prelogu, Sinju, Komiži, Pakracu, Puli, Gradecu, Osijeku, Ivancu, Krapini, Dubrovniku i Koprivnici.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Samo nebo nam je granica je program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja odraslih osoba starijih od 55 godina kroz koji polaznici upoznaju teoriju i praksu, stvaralačke postupke i upoznaju brojne medijske, filmske i informatičke sadržaje te se lako i kroz igru povezuju i s mladim generacijama te upoznaju filmsko, TV i medijsko stvaralaštvo. Obrazovni program Samo nebo nam je granica provodi se od 2018. u suradnji s partnerima u Karlovcu, Puli, Sinju, Pakracu i Zagrebu, a putem online Filmskog labirinta i u cijeloj Hrvatskoj.

Više o Bacačima sjenki saznajte ovdje, a za više informacija o radionici možete pisati na e-mail bacaci.sjenki@gmail.com.

Poučite djecu kako gledati film