Program CinEd filmski semestar namijenjen je nastavnicima koji žele proširiti vlastito znanje o filmu te naučiti kako koristiti film i medije u svim školskim predmetima i nastavnim sadržajima. Online predavanja održavat će se srijedom i četvrtkom od 18 do 20 sati tijekom veljača i ožujka

Izvor: Bacači sjenki

CinEd filmski semestar je besplatni novi program naprednog filmskog obrazovanja i stručnog usavršavanja za nastavnike, profesore i edukatore u formalnim i neformalnim sustavima, one sadašnje i one buduće, za sve one koji žele ozbiljno, zabavno i promišljeno raditi s djecom i mladima kroz film i pomoću filma. Kroz niz predavanja vrhunskih predavača, filmskih profesionalaca i edukatora, nastavnici imaju mogućnost nadopuniti i proširiti vlastito znanje o filmu te praktično naučiti kako koristiti film i medije u svim školskim predmetima i nastavnim sadržajima.

Iako školski kurikulumi uključuju medijske sadržaje, posebno film, nastavnicima često nedostaje potrebno praktično i teoretsko znanje da ih mogu suvereno predavati. Kroz programe CinEd-a, europskog projekta medijskog i filmskog usavšavanja nastavnika i opismenjavanja djece i mladih, koji u Hrvatskoj provodi udruga Bacači sjenki, cilj je podržati osuvremenjivanje nastavnih sadržaja i alata, ali i same metodologije rada s djecom i mladima.

Korištenje multimedije u nastavi kroz povijest, danas i u budućnosti

Predavanja počinju s uvodom u participativnu pedagogiju Bacača sjenki gdje će polaznici proći metode za interaktivno i angažirano predavanje kroz igru. Moći će nadograditi poznavanje filmske teorije i upoznati CinEd kolekciju vrhunskih europskih filmova te brojne pedagoške alate koje ona nudi. Program završava uz primjere analize filmova iz više motrišta kroz koje će se lakše pripremiti za vlastite projekcije u školama, radionicama ili programima filmskog i medijskog obrazovanja.

Predavanja CinEd filmskog semestra održavat će se na platformi Zoom srijedom i četvrtkom od 18 do 20 sati kroz veljaču i ožujak. Broj mjesta je ograničen, a prijave se primaju putem obrasca: https://forms.gle/hhSLBNdQX2ey2WrS9. Detaljan raspored predavanja i Zoom link za sudjelovanje polaznici će dobiti nakon prijave.

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Partneri na projektu su Portugalska kinemateka, Njemački filmski institut i arhiv, Francuski institut, Češki filmski savez, IhmeFilmi (Finska), Meno Avilyss (Litva), GET Cooperativa sociale (Italija), Association Arte Urbana Collectif (Bugarska), Cinema ARTA (Rumunjska), Associació A Bao A Qu (Španjolska).

Potporu Bacačima Sjenki daje Zaklada Kultura nova.

Medijska pismenost u novim hrvatskim kurikulumima