Na festivalu animacije za djecu i mlade Animafin, 3. prosinca u kinu Tuškanac održat će se radionica lutkarstva, radionica animacije, čitaonica-pričaonica te projekcija pet inspirativnih animiranih filmova. Ulaz na sve programe je besplatan, a za radionice je obavezna prijava

Izvor: Animafin

U subotu 3. prosinca 2022. od 16 do 19 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu, u organizaciji produkcijske kuće Luma film, održat će se festival animacije za djecu i mlade Animafin.

Program je podijeljen u tri dijela: radionice, čitaonica-pričaonica i projekcija filmova.

Od 16 do 17 sati u maloj dvorani kina Tuškanac održat će se Radionica luktarstva (7+), koju će voditi redateljica kazališnih predstava za djecu, teatrologinja Morana Dolenc. Na radionici će djeca uz Moraninu pomoć kreirati vlastite likove od recikliranih materijala. Likovi će biti odraz dječje kreativnosti, pa se tu mogu naći lavovi, miševi, roboti, djevojčice ili poneki Djed Mraz. Lutkice će oživjeti kroz animaciju ili osmišljavanjem novih priča.

U isto vrijeme, od 16 do 17 sati, u velikoj dvorani održat će se Radionica animacije (7+) pod vodstvom producentice animiranih filmova i voditeljice Škole animacije Maše Udovičić. Djeca će napraviti svoje prve animirane korake oživljujući vlastite crteže u flipbooku i zoetropeu. Vidjet će da proces nastanka animacije i nije tako kompliciran!

Prvi ‘animirani film’ vašeg djeteta: upute za izradu flip booka

Od 17.15 do 18 sati u velikoj dvorani na programu je Čitaonica-pričaonica (6+) s voditeljicom Marijom Ott Franolić koja je godinama posvećena poticanju čitanja inicirajući mnogobrojne kvalitetne programe za sve uzraste. Uz Mariju će mladi gledatelji-skušatelji-čitatelji kroz priču oživjeti iznimnu slikovnicu Dječak i kuća slovenske ilustratorice Maje Kastelic koja je upravo stigla u domaće knjižare.

Projekcija animiranih filmova (6+) na rasporedu je od 18 do 19 sati u velikoj dvorani Kina Tuškanac i bit će prikazani Mačka i ptica redateljice Franka Sachse (Njemačka), Luce i stijena redateljice Britt Raes (Belgija, Francuska, Nizozemska), Zvukovi iz krošnji redatelja Filipa Diviaka (Češka), Ježeva kuća redateljice Eve Cvijanović (Hrvatska, Kanada) te Tonka će sutra redateljice Morane Dolenc (Hrvatska).

Nakon projekcije filmova publika će imati priliku glasovati za najbolji film, a rezultat će biti objavljen na stranicama Animafina.

Filmovi su namijenjeni djeci, ali i njihovim pratiteljima, cijelim obiteljima, te svima zainteresiranima za animaciju kao umjetnost. Organizatori na projekciju pozivaju i profesionalce iz svijeta animacije i filma, studente i sve koji stvaraju za djecu, jer može biti inspirativna.

U foajeu kina će se od 19 do 19.30 održati i prigodna prodaja. Tu će se naći slikovnica Dječak i kuća slovenske ilustratorice Maje Kastelic u izdanju Frakture i optička igračaka za animaciju – zoetrope brenda Croatian Zoetrope.

Ulaz na sve programe je besplatan, a moguće je posjetiti i samo jedan dio programa. Zbog ograničenog broja mjesta za radionice je obavezna prijava na mail mashaudovicic@gmail.com. Mjesta se zauzimaju sukladno redosljedu prijave.

Festival animacije za djecu i mlade Animafin organizira Luma film, a provodi se uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i u suradnji s kinom Tuškanac.

Video lekcija: Kako gledati animirani film