Od listopada 2022. do svibnja 2023. udruga Bacači sjenki održat će sedam ciklusa besplatnih online radionica pod nazivom Filmski labirint, namijenjenih osobama starijima od 54 godine. Prijave za prvi ciklus traju do 17. listopada

Izvor: Bacači sjenki

Međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo i promišljanje intermedijalne umjetnosti Bacači sjenki pokrenula je inovativni projekt Filmski labirint namijenjen odraslim osobama starijima od 54 godine.

Ovaj edukativno-umjetnički koncept medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja polaznike će upoznavati s teorijom i praksom filmske umjetnosti, stvaralačkim postupcima i brojnim medijskim, filmskim i informatičkim sadržajima.

“Uvidjeli smo kroz višegodišnje iskustvo da postoji velika potreba da se medijska pismenost poučava na zabavan način i u opuštenoj atmosferi. Nedovoljno razvijene IT vještine starijih osoba ćemo unaprijediti sudjelovanjem u online sadržajima budući da se značajan dio osoba starije životne dobi slabo koristi online alatima. Cilj ovog inovativnog projekta je promicanje jednakih mogućnosti te aktivnog socijalnog online uključivanja i sudjelovanja na kulturno-umjetničkim projektnim aktivnostima osoba 54+. Online filmskim kulturnim i umjetničkim aktivnostima navedene skupine se socijalno (re)integriraju u društvo te se time doprinosi stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg okruženja putem internetskih aktivnosti”, istaknuo je autor projekta i programski voditelj Boris Bakal.

Radionice su besplatne, a broj polaznika po ciklusu ograničen je na 15.

Tijekom sedam neovisnih labirinata od listopada 2022. do sredine svibnja 2023. sudionici će imati priliku samostalno kroz niz zagonetki otkrivati i gledati film o kojem se u pojedinoj zajedničkoj online radionici raspravlja. Polaznici dobivaju ulaz u posebno osmišljenu browser-aplikaciju tjedan dana prije prve radionice u ciklusu. Svaki polaznik dio Labirinta prolazi sam, dok dio zadataka obavlja u suradnji s ostalim polaznicima te uz mentorstvo voditelja radionica. Svaki labirint ima određenu temu (dramaturgija u filmu, montaža, naracija i sl.) i podijeljen je u tri radionice odnosno filmska susreta i jednu pro radionicu koja produbljuje određenu temu uz praktičan rad. Pojedini ciklus u prosjeku traje mjesec dana, a online susreti se održavaju jednom tjedno po dva sata. Svaki ciklus ima i svoju pro radionicu koja traje 3 dana.

Raspored ciklusa

  1. Filmski labirintonline radionice počinju 22.10.2022. – prijava do 17. listopada!
  2. Filmski labirint online radionice počinju 19.11.2022.
  3. Filmski labirint online radionice počinju 17.12. 2022.
  4. Filmski labirint online radionice počinju 21.1.2023.
  5. Filmski labirint online radionice počinju 18.2.2023.
  6. Filmski labirint online radionice počinju 18.3.2023.
  7. Filmski labirint online radionice počinju 22.4.2023.

Više informacija o Filmskom labirintu možete pronaći OVDJE te se javiti na mail hana.bacacisjenki@gmail.com ili broj telefona 099 362 4245.