Radionice koje provodi Udruga Restart – Mala filmska početnica za djecu od 5 do 7 godina i Medijski laboratorij za djecu od 10 do 12 godina – održavat će se tijekom 4 nedjelje u listopadu u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade POGON

Izvor: Filmska početnica

Udruga Restart poziva djecu spremnu na istraživanje, koju zanima kako se objekti u filmu sami kreću, kako nastaje glazba u filmu i kako se glazbom stvara atmosfera u filmskim scenama, na svoje filmske radionice koje se u listopadu održavaju u Zagrebu.

Ovisno o dobi polaznika, izabire se pohađanje određene programske skupine: radionica Mala filmska početnica namijenjena je djeci od 5 do 7 godina, a radionica Medijski laboratorij djeci od 10 do 12 godina. Sve radionice će se održati u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34, Zagreb.

Sve što je potrebno za pohađanje radionice jest prijaviti se što prije i rezervirati svoje mjesto. Za prijavu je potrebno preuzeti OBRAZAC  na službenim stranicama Filmska početnice – www.filmskapocetnica.restarted.hr te ga ispunjenog poslati na e-mail: filmskapocetnica@restarted.hr. Po prijavi ćete dobiti sve dodatne informacije. Sve radionice su besplatne zahvaljujući podršci Hrvatskog audiovizualnog centra.

Mala filmska početnica

Radionica je namijenjena djeci od 5 do 7 godina.

Datum i vrijeme održavanja:

2.10. nedjelja (10:00-11:00) – glazba u filmu: Ivana Đula, Luka Vrbanić
9.10. nedjelja (10:00-11:00) – fotografija: Vanja Babić, Vanda Kreutz
16.10. nedjelja (10:00-11:00) – montaža: Vanja Babić, Vanda Kreutz
23.10. nedjelja (10:00-11:00) – video: Vanja Babić, Vanda Kreutz

Polaznici će istraživati tehnike animiranog filma kao što je stop-motion kako bi razumjeli iluziju kako se objekti u filmu sami kreću. Istraživat će i proces stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Prvo će osvijestiti postojanje, a zatim i ulogu glazbe u filmu. Slušat će zvukove koji su svuda oko nas i bilježiti što čuju. Razmišljat će o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma: smiruje, plaši, usrećuje, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Na kraju će stvoriti iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjati im položaje i oblike kako bi dobili neku svoju priču.

Medijski laboratorij

Radionica je namijenjena djeci od 10 do 12 godina.
Datum i vrijeme održavanja:

2.10. nedjelja (12:00-14:00) – zvuk, video
9.10. nedjelja (12:00-14:00)– zvuk, video
16.10. nedjelja (12:00-14:00)– zvuk, video
23.10. nedjelja (12:00-14:00)– montaža

Voditelji: Tin Dožić, Vanja Babić, Vanda Kreutz

Kombinirajući razne medije i tehnike (dijaprojektor, grafoskop, CRT televizori, walkman, kazete, mikrofon, kamera, mikseta, razne leće, filteri, light box…) polaznici će stvoriti medijski laboratorij u kojem će nastati materijali pomoću kojih će saznati kako se objekti u filmu sami kreću, osvijestiti važnost i postojanje zvuka u filmu. Slušat će zvukove koji ih okružuju, bilježiti što čuju, slušaju i proizvode. Proizvedene slike i zvukove će spajati u vlastitu priču te je ispričati kroz film i umjetničku knjigu.

Za dodatne informacije i upite, možete pisati na e-mail: branka@restarted.hr te pratiti službenu internetsku i Facebook stranicu Filmske početnice.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole