Tečaj Elements of AI, odnedavno dostupan na hrvatskom jeziku, omogućuje razumijevanje osnova umjetne inteligencije, koje je važno i u kontekstu medijske pismenosti – za bolje snalaženje u digitalnom okruženju i zaštitu od mogućih manipulacija

Piše: Ana Dokler

Online tečaj osnova umjetne inteligencije Elements of AI, koji su razvili Sveučilište u Helsinkiju i finska tehnološka kompanija Reaktor, odnedavno je dostupan i na hrvatskom jeziku.

Tečaj je razvijen 2018., a godinu kasnije Finska ga je u sklopu svog predsjedanja Vijećem Europske unije učinila besplatno dostupnim javnosti, s ciljem da 1% svih građana Europske unije savlada osnovna znanja o umjetnoj inteligenciji te poveća razinu svoje digitalne pismenosti.

Ako koristite Google, Facebok ili Twitter, trebate znati kako djeluju algoritmi

Među ostalim primjenama, na umjetnoj inteligenciji temeljeni su algoritmi koji određuju koje ćete sadržaje vidjeti na društvenim mrežama, do kojih ćete informacija doći uz pomoć internetskih tražilica, koji će vam se oglasi prikazivati na internetu te koje ćete preporuke filmova i glazbe dobivati na streaming servisima.

Neke suvremene metode obrade fotografija i videa, uključujući tzv. deepfake tehnologiju, također se temelje na umjetnoj inteligenciji.

To su samo neki od razloga zbog kojih je razumijevanje umjetne inteligencije važno i u kontekstu medijske pismenosti – za bolje snalaženje u digitalnom okruženju i zaštitu od mogućih manipulacija.

Najveće opasnosti lažnih videa napravljenih uz pomoć umjetne inteligencije

Sadržaj tečaja Elements of AI podijeljen je u 6 poglavlja: Što je umjetna inteligencija, Rješavanje problema pomoću umjetne inteligencije, Umjetna inteligencija u stvarnom životu, Strojno učenje, Neuronske mreže i Implikacije, od kojih se svako sastoji od tri lekcije. Tečaj sadrži i 25 vježbi, a za prolazak je potrebno u prosjeku izdvojiti ukupno 25 sati. Prilikom upisa, svaki polaznik bira hoće li tečaj prolaziti tijekom sljedećih šest tjedana, ili pak u svom ritmu, bez vremenskog ograničenja.

Prema podatcima istaknutima na internetskoj stranici Elements of AI, na tečaj se do sada prijavilo više od 550 000 polaznika iz 170 zemalja svijeta, a od toge 40 % žena, što je dvostruko više od prosjeka kad je riječ o tečajevima iz računarstva. U prvih 10 dana od predstavljanja hrvatske verzije, koje je održano 23. studenog, tečaj je u Hrvatskoj upisalo već više od 10 tisuća polaznika, a više od 150 ih je već završilo edukaciju i dobilo certfikat.

Hrvatska je jedna od prvih pet zemalja u kojma je tečaj dostupan na materinskom jeziku. Nositelj projekta kod nas je Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI, a jedan od partnera je Sveučilište u Zagrebu, koje je tečaj službeno verificiralo i omogućilo svakom studentu koji ga završi stjecanje dva dodatna ECTS boda.

Kako algoritmi donose odluke umjesto ljudi i koliko su one ispravne