U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza od 3. do 7. travnja u kinu Tuškanac održat će se tri obrazovna programa za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Sudjelovanje je besplatno, a prijave traju do 26. ožujka, odnosno do popunjenja kapaciteta

Izvor: hfs.hr

Predstojeći proljetni praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku besplatnih obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Programi se održavaju od 3. do 7. travnja 2018. godine, a dijele se na:

  1. Filmska naSTAVa@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore
  2. Radionica animiranog filma za niže razrede osnovne škole
  3. Radionica igranog filma za više razrede osnovne škole

Filmska naSTAVa

  • Uzrast: 7. i 8. razredi osnovne škole; srednjoškolci i srednjoškolski profesori
  • Termin: svaki dan od 10 do 14 sati
  • Voditeljice: Ana Đordić, prof. i Jelena Modrić, dipl. montažerka

Tijekom pet nastavnih dana polaznici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uza stručno vodstvo. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom se od učenika i profesora očekuje aktivno sudjelovanje, vođeno usmjerenim pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Istodobno, srednjoškolski će se profesori stručno usavršiti upoznavanjem osnova metodike nastave filma te dobivanjem uvida u iskušanu praksu kad je u pitanju nastava filma u srednjoj školi. Dio programa jest i jedno gostujuće predavanje sveučilišnih profesora i filmskih profesionalaca.

Radionica animiranog filma

  • Uzrast: niži razredi osnovne škole
  • Termin: svaki dan od 10 do 14 sati

Radionica animiranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog pristupa s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu, gdje se često pomiče granica između mentora i učenika te jedni uče od drugih. U takvoj atmosferi, djeca najbolje savladavaju osnove medijske pismenosti. Voditeljice će imati kratki uvod u animaciju uz prikaz nekoliko primjera animiranih filmova (prilagođeno djeci i njihovim mogućnostima). Svi sudionici će raditi zajednički film na zajedničku ideju, koju će donijeti temeljem brainstorminga.

Radionica igranog filma

  • Uzrast: viši razredi osnovne škole
  • Termin: svaki dan od 14 do 18 sati

Tijekom pet radnih dana, polaznici će svladati dvije specifične forme igranog filma: snimanje filma u jednom kadru i jednominutni film. Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Također, polaznici će  imali prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitne funkcije koje su primjenjive ne samo u igranom, nego i u dokumentarnom filmu. Nastali film, odnosno filmovi bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će u zimskom i ljetnom ciklusu obrazovnih programa.

Svi programi su besplatni, a sufinancirani su od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Prijave za programe traju do 26. ožujka 2018., odnosno do popunjenja kapaciteta i odvijaju se pristupom na sljedeći link. Za sve dodatne informacije obratite se na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela  +385 95 578 8511 (kontakt: Sara Čučić, vanjska suradnica Hrvatskog filmskog saveza za obrazovne programe).

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu