Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 18. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Trakošćanu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

“Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je najkompletniji izvaninstitucionalni oblik učenja medijske kulture. Ove godine smo kroz 2 seminarska i čak 10 radioničkih programa obrazovali više od 70 polaznika. Sve programe povezuju večernje projekcije filmova prema izboru predavača te jutarnje analize koje su obvezne za sve polaznike. Ono što me posebno veseli jest činjenica da više od polovice polaznika čine mladi ljudi zbog kojih će Škola doživjeti i idućih 18 godina”, rekla je Vera Robić Škarica, voditeljica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Izložba fotografija, filmovi, TV i radijska reportaža…

Polaznici radionice za digitalnu fotografiju, pod vodstvom prof. dr. sc. Darije Petkovića, akad. filmskog snimatelja i stručnog suradnika Milivoja Kuhara, organizirali su izložbu.

“Ove godine imamo većinu polaznika koji se do sada nisu bavili fotografijom i vrlo brzo od savladavanja tehnike moraju realizirati izložbene fotografije. Oni istražuju vlastite teme i pokušavaju prenijeti vizualno zanimljive fotografije gledateljima, a mi smo tu da ih usmjerimo”, naglasio je Darije Petković.

Programski sadržaj prezentirali su polaznici I. i II. seminarskog stupnja te polaznici radionice za igrani film, koju je vodio akademski filmski redatelj Daniel Kušan, radionice za kameru i snimanje, pod vodstvom filmskog snimatelja Borisa Poljaka, za eksperimentalni film koju je vodio filmski redatelj Damir Čučić, dokumentarni film pod vodstvom redatelja Tomislava Mršića, radionice za montažu s voditeljicom akademskom filmskom montažerkom Ivanom Fumić, radionice za animirani film koju je vodio utemeljitelj Škole animiranog filma u Čakovcu Edo Lukman, radionice za postprodukciju zvuka koju je vodila akademska filmska montažerka Dubravka Premar i radionice za TV reportažu pod vodstvom televizijskog urednika i novinara Dražena Ilinčića. Poslušali smo i radijsku reportažu polaznika radionice radijske reportaže pod vodstvom urednice i novinarke Višnje Biti.

Škola medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ za svoj osamnaesti rođendan dobila je i novu radionicu ‘Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca’, u kojoj su autori pet odabranih dokumentarnih projekata radili s filmskom autoricom, kritičarkom i kuratoricom nekolicine međunarodnih filmskih festivala od Sarajeva do Amsterdama i Beča, Radom Šešić. Nakon dva dana intenzivnih priprema, autori i autorice prezentirali su svoje projekte.

Vrijedan doprinos razvoju medijske kulture

“Škola je odgojila brojne polaznike koji su sami počeli davati tečajeve, a isto je tako uključila u svoj nastavni sastav bivše polaznike. Bivši polaznici, kao predavači, stručni suradnici u radionicama, ali i potencijalno budući voditelji radionica izvan Škole, svjedoče o dinamici koju Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić kontinuirano pruža”, rekao je Bruno Kragić, predsjednik Savjeta Škole.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Program organizira Hrvatski filmski savez uz financijsku podršku HAVC-a, HZTK-e, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatski državni arhiv.

Mjesto gdje učitelji snimaju filmove i uče o medijskoj kulturi