6. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma održava se u Osijeku 15. i 16. listopada, uz zanimljiv filmski program u kinu Urania, koji je za sve posjetitelje besplatan

Izvor: Filmska RUNDA

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, održava se u kinu Urania u Osijeku 15. i 16. listopada 2021. Glavni dio programa RUNDE kreće u petak, u 20 sati Studentskom RUNDOM, a od 15.30 sati na rasporedu je  popratni program Filmske RUNDE i to Fokus RUNDA dokumentarnog i  animiranog filma te Gostujuća RUNDA Miloša Tomića.

Fokus RUNDE – spoj filmskih klasika i suvremenih ostvarenja

U Fokus RUNDI dokumentarnog filma, redateljica Sunčica Ana Veldić odabrala je kratke dokumentarne klasike, koji se prikazuju u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, ali i suvremena ostvarenja, koja su na nju ostavila izuzetan dojam. U ovom dijelu programa gledat će se Nek se čuje i naš glas redatelja Krsta Papića, film Od 3 do 22 Kreše Golika, Bog na kotačima redateljice Bele Bračko-Milešević, Druge redatelja Zorana Tadića i Autofokus, film Borisa Poljaka.

Animatorica Petra Zlonoga za FOKUS rundu animiranog filma izdvojila je film Don Kihot Vlade Kristla, Nespavanje ne ubija redatelja Marka Meštrovića, Kolač Daniela Šuljića, animirani film Satiemania redatelja Zdenka Gašparovića, Miramare redateljice Michaele Muller, Borne by the birds Marka Tadića, Nogomet Ane Hušman, i film Mrav dobra srca redatelja Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše.

Runda pitanja za Miloša Tomića

Redatelj međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, Miloš Tomić, s razlogom ima svoju RUNDU filmova koju će biti prikazana u 18.30 sati. Miloš Tomić je multimedijalni umjetnik i redatelj koji se u svojem radu koristi filmom, fotografijom, kolažem, skulpturom. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na akademiji FAMU u Pragu. Miloš će kroz runde pitanja i odgovora nakon pogledanih filmova otkriti prisutnima tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi ih predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti na igru i stvaranje.

Studentska i Festivalska RUNDA

Prva večer Filmske RUNDE donosi Studentsku RUNDU – glasove hrvatskoga filma koji otvaraju i razbijaju ustaljene koncepte i teme i donose svjež i buntovan, a opet duboko emotivan i osoban pristup u svojim radovima. U ovom se programu nalaze animirani film Cockpera Kate Gugić, igrani film U šumi Sare Grgurić, dokumentarno – eksperimentalni film Davida Gaše, Laci bježi u Mađarsku te dokumentarni filmovi Još uvijek ne znam Bele Bračko-Milešević, Ima još nade za pobjedu redatelja, Zašto mama vazda plače Karmen Obrdalj i Sad sam ja Irena Jasmine Beširević.

Drugi dan revije na programu je Festivalska RUNDA koja plovi između dokumentarnog i eksperimentalnog, animiranog i igranog. Ovogodišnji program otkriva vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji potiču na propitivanje, razmišljanje i osjećanje. U Festivalskoj RUNDI gledat će se nagrađivani filmovi Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem redateljice Sanje Milardović, animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješka, animirano – eksperimentalni fil Događaji za zaboraviti Marka Tadića, eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić, Antiotpad redatelja Tina Žanića i animirano-dokumentarno-igrani film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

Filmska RUNDA organizirana je uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade Kultura nova, grada Osijeka i Osječko – baranjske županije.

Ulaz na filmski program je besplatan za sve posjetitelje, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Više o programu i rasporedu pogledajte na www.filmskarunda.com

Radionica širokog filma u sklopu Filmske RUNDE