Povodom proslave 10. rođendana Filmske naSTAVe, jedinog filmskoobrazovnog programa namijenjenog učenicima srednjih škola, otvorene su prijave za novi ciklus koji će se odvijati uživo u kinu Tuškanac od 20. do 24. veljače te online 22. i 23. veljače 2023.

Izvor: Hrvatski filmski savez

Prije 10 godina Hrvatski filmski savez započeo je priču o jedinoj školi u kojoj su školske klupe zamijenjene gledalištem u kinodvorani. Na edukativnu avanturu polaznike su povele sada već dobro poznate voditeljice Filmske naSTAVe  dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. Jelena Modrić. Program koji je brzo pridobio simpatije učenika, studenata i nastavnika, temeljen na metodici nastave filma – slavi svoj veliki 10. rođendan.

Filmske analize, interpretacije i rasprave tijekom proteklog desetljeća održavale su u kinu Tuškanac, ali i online – sve u cilju filmskog odgoja mladih, stvaranja filmski pismene kinopublike te aktivna utjecaja na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

“Zajednica okupljena oko programa Filmske naSTAVe posvećena je podizanju nove generacije filmskih entuzijasta i profesionalaca. Ponosni smo na to što smo imali priliku biti dijelom ovoga zajedničkog cilja i veselimo se nastavljanju naše tradicije”, kažu u Hrvatskom filmskom savezu.

Proslava 10. rođendana ovog jedinstvenog filmskoobrazovnog programa počela je otvaranjem prijava za novi ciklus Filmske naSTAVe koji će se odvijati uživo u kinu Tuškanac od 20. do 24. veljače 2023. te online 22. i 23. veljače 2023.

Unutar pet nastavnih dana, učenici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Svi zainteresirani učenici srednjih škola mogu se prijaviti putem online prijavnice na poveznici: https://filmskanastava.hfs.hr/prijave

Za sve dodatne informacije i upite, možete pisati na e-mail: obrazovni@hfs.hr

Program su preporučili Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), portal Medijska pismenost, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku FIlozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Humbara i Unknown – nagrađivani horor filmovi hrvatskih osnovnoškolaca