“Kad su u pitanju mediji, medijska kultura i medijska pismenost centar zbivanja nose dva subjekta: djeca i njihovi učitelji. Osoba koja je stavila centar dječjeg filmskog stvaralaštva na kartu Makarske, Hrvatske i Europe je učitelj Vinko Garmaz”, rekla je Vera Robić Škarica na otvorenju 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Hrvatski filmski savez i Udruga DokuMa u Makarskoj od 5. do 8. listopada 2016. godine, organiziraju 54. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i to pod pokroviteljstvom HAVC-a, HZTK-e, Grada Makarske, TZ grada Makarske i Hotela Makarska d.d., uz partnerske organizacije SUNCE Makarska i Savjetovalište Lanterna.

Na svečanom otvorenju djeci i odraslima su se obratili predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, gradonačelnik grada Makarske Tonči Bilić i tajnik udruge DokuMa Josip Vujčić.

Nakon 32 godine Revija ponovno u Makarskoj

Posjetitelji su se prisjetili kako je grad Makarska zadnji put bio domaćin ove Revije 1984. godine, kada su profesor i osnivač KinoKluba Biokovo Vinko Garmaz, uz Kinosavez Hrvatske (kasnije Hrvatski filmski savez) te Centar za kulturu Općine Makarska, suorganizirali 22. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Profesor Garmaz prisustvovao je nakon više od tri desetljeća svečanom otvorenju dječje revije u svom gradu.

“Velika mi je čast što je grad Makarska nakon 32 godine domaćin Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Povratak ove manifestacije služi i kao sjećanje na našu bogatu povijest dječjeg filmskog stvaralaštva koju je označilo djelovanje KinoKluba Biokovo, ali i kao poticaj novoj generacija ljubitelja sedme umjetnosti i njihovim učiteljima da nastave ovu tradiciju”, rekao je gradonačelnik Tonći Bilić.

Sustavnim entuzijazmom i radom profesora Garmaza, koji je kroz KinoKlub Biokovo obrazovao generacije mladih filmaša uz sudjelovanje na brojnim međunarodnim revijama i festivalima dječjeg filma, KinoKlub Biokovo ostao je upamćen na regionalnoj razini kao primjer vrhunske filmske edukacije u osnovnoškolskim uzrastima, a pravni slijednik KinoKluba Biokovo je udruga Dokuma osnovana 2013. godine.

medijska-pismenost-vinko-garmaz

“Večeras se ne možemo dovoljno puta zahvaliti profesoru Vinku Garmazu na tome što je uložio toliko rada, truda, znanja, odricanja, volje, sreće, smijeha i zahvaljujemo za sve što je napravio za naš grad, za generacije filmaša i za dječji film u Hrvatskoj”, rekao je tajnik udruge DokuMa Josip Vujčić.

5. listopada ujedno se obilježava Svjetski dan učitelja, a predsjednica Hrvatskog filmskog saveza podsjetila je upravo koliko važnost imaju učitelji u životu svakog učenika.

“Kad su u pitanju mediji, medijska kultura i medijska pismenost centar zbivanja nose dva subjekta: djeca i njihovi učitelji. Osoba koja je stavila centar dječjeg filmskog stvaralaštva na kartu Makarske, Hrvatske i Europe je učitelj Vinko Garmaz. Prema tome, učitelji nas na neki način određuju, utiru nam put, zato su jako važni i zato ih ja posebno cijenim”, rekla je Vera Robić Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza.

U konkurenciji 83 filma koje su snimili osnovnoškolci

Na samu je Reviju prijavljeno čak 195 filmskih radova djece osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, od čega je nakon selekcije za ulazak u službenu konkurenciju prošlo njih 83 koje će osnovnoškolci i njihove učiteljice i učitelji imati priliku pogledati tokom Revije u sedam službenih projekcija.

Članovi ocjenjivačkog suda dodijelit će ukupno 30 nagrada u 6 kategorija. Ocjenjivački sud čine animatorica Petra Zlonoga, savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu Maja Flego, direktor fotografije Boris Poljak, producentica Jacqueline Cosgrove i redateljica Kristina Kumrić. Veliki, međunarodni dječji žiri čine djeca iz Hrvatske, Italije, Albanije i Makedonije.

“Dječje filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj pratim od davne 1999. godine, a svaka nova dječja revija za mene je radostan i zabavan događaj na kojem bi odrasli trebali slušati i prepoznati poruke djece. Znatiželjno iščekujem kako će djeca – koja su i sama filmski autori – reagirati na filmove svojih vršnjaka, a jako me zanima i što mladi filmaši imaju reći o svojim filmovima”, rekla je Maja Flego, članica ocjenjivačkog suda.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. I ne samo to. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.