Ovog tjedna u kinu Tuškanac održavaju se tri obrazovna programa Hrvatskog filmskog saveza: nastava filmske umjetnosti te radionice animiranog i dokumentarnog filma

Izvor: Hrvatski filmski savez

Ovogodišnji zimski praznici u kinu Tuškanac i više su nego radni za čak 204 osnovnoškolaca, srednjoškolaca i njihovih profesora koji od 8. do 12. siječnja sudjeluju u tri obrazovna programa u kinu Tuškanac:

Filmska nastava u kinu Tuškanac

Tijekom pet nastavnih dana rekordnih 175 polaznika će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uz stručno vodstvo prof. hrvatskog jezika i književnosti Ane Đordić i akademske filmske montažerke Jelene Modrić.

Polaznici stječu temeljna filmološka znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom učenici i profesori aktivno sudjeluju u raspravi, vođeni usmjerenim pitanjima predavačica te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Ovaj program namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i njihovim profesorima, jedinstven je u Hrvatskoj te sudionici dolaze iz raznih gradova. Osim toga, riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude. Svemu valja pridodati da ovakav program grad Zagreb i gradove iz kojih dolaze ostali sudionici (Karlovac, Velika Gorica, Široki Brijeg, Varaždin…) svrstava u sam vrh europskih metropola, posebice s obzirom na to da je obrazovna i kulturna politika Europske Unije u posljednjih nekoliko godina usmjerena na razvoj filmske pismenosti među mladima jer je “univerzalno pravo svih europskih građana da razumiju i cijene te sudjeluju u najširem opsegu filmske kulture”.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Radionice animiranog filma

Šesnaest učenika nižih razreda osnovne škole započeli su rad na vlastitom animiranom filmu. Radionicu animacije vode studentice animacije Morana Bunić i Karla Skok, dugogodišnje članice Filmskog-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Radionica animiranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog pristupa s mnoštvom filmskih primjera, gdje se često pomiče granica između mentora i učenika te jedni uče od drugih. U takvoj atmosferi, djeca najbolje svladavaju osnove medijske pismenosti. Voditeljice će imati kratki uvod u animaciju uz prikaz nekoliko primjera animiranih filmova. Svi sudionici će raditi zajednički film na zajedničku ideju, koju će donijeti temeljem brainstorminga.

Radionice dokumentarnog filma

Tijekom pet radnih dana, trinaest učenika viših razreda osnovne škole svladat će teorijski i praktični pristup dokumentarnom filmu uz stručno vodstvo Marinka Marinkića iz SKIG-a – Studija kreativnih ideja Gunja. Također, polaznici će imali prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitne funkcije koje su primjenjive u dokumentarnom filmu. Nastali film, odnosno filmovi bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će i u proljetnom ciklusu obrazovnih programa.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a za polaznike su besplatni.

Foto: Demjan Rožman