U okviru filmsko-obrazovnog programa “Sedmi kontinent”, koji provodi Udruga Djeca susreću umjetnost uz podršku Grada Zagreba, predškolcima se nudi cjelovit i metodički usustavljen program koji omogućuje kvalitetno filmsko opismenjavanje djece

Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu. Znamo da su današnja djeca i mladi vjerni korisnici digitalnih medija, a ponekad zaboravljamo da su i predškolska djeca – digitalni urođenici; uronjeni su u svijet slike, filma i računala od najranijih dana.

Kako ih poučiti koji sadržaj odabrati, što je njima primjereno, moći će imati prilike doznati sudjelovanjem u programu “Vrtići u kvartovskom kinu” koji je osmislila Udruga Djeca susreću umjetnosti i koji kreće ove jeseni.

Uz podršku Grada Zagreba te u suradnji sa šest kulturnih centara: KC Travno, Centar KNAP – centar kulture na Peščenici, KC Trešnjevka CEKATE, Narodno sveučilište Dubrava, Narodno sveučilište Sesvete, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad ovaj program filmske pismenosti provodit će se tijekom rujna i listopada za više od 20 zagrebačkih vrtića. Tako će u programu sudjelovati gotovo 950 djece iz  DV Gajnice, DV Vrapče, DV Košnica, DV Špansko, DV Tratinčica, DV Travno,  DV Duga, DV Cvrčak, DV Zrno, DV Medo Brundo, DV Ivana Brlić Mažuranić, DV Pčelica, DV Čigra, DV Sesvete i DV Šegrta Hlapića,

Radionice u rujnu i listopadu

Prva je “postaja” KC Susedgrad gdje će se održati projekcija igranog filma “Crveni balon” koju će predstaviti mališanima naš poznati filmski kritičar Boško Picula, a nakon toga slijede radionice optičkih igračaka.

Radionice će se dalje održavati 28. rujna 2016. u KUC Travno, 29. rujna 2016. u KNAP-u, 30. rujna 2016. u Narodnom sveučilištu Dubrava te 6. listopada 2016. u Narodnom sveučilištu Sesvete. Ukupno je odabrano pet filmskih naslova za zagrebačke vrtiće; Natjecateljski program Animafesta za dobnu skupinu 4-7 godina, francuski animirani film “Ernest i Celestina” i njemački “Tri razbojnika“, a od igranih naslova prikazat će se dva klasika Chaplinov “Mališan” i francuski “Crveni balon“.

Filmski program za škole i vrtiće “Sedmi kontinent” sastoji se od prikazivanja selektiranih filmskih naslova europske produkcije i popratnih tematskih radionica i analiza filmova. Uključivanje djece u kulturne programe sigurno je želja mnogih roditelja koji svojoj djeci u predškolskom obrazovanju žele pružiti drugačiji oblik aktivnosti i potaknuti njihovu kreativnost. U osmišljavanju aktivnosti i rada s djecom Udruzi su pomogli stručnjaci medijske kulture i filma s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu na čelu s docenticom Marinom Gabelicom.

“Jednako kao što je slikovnica portal djeteta u svijet priče, tako su i djeci dragi filmovi – prostor ulaska u bogati svijet medija. Filmska pismenost postala je nezaobilazni atribut suvremenog odgoja i obrazovanja. Upravo razvojem filmske pismenosti od najranijih dana osposobljavamo naše digitalne urođenike da razumiju svijet filma što je nužni preduvjet za razvoj i ostalih elemenata medijske pismenosti”, rekla je Ivana Alpeza, voditeljica Programa.