1. Natječaj filmskog stvaralaštva djece i mladih u sklopu 4. Dana medijske pismenosti organiziraju Agencija za elektroničke medije, UNICEF i Hrvatski filmski savez.
 2. Natječaj se organizira u svrhu promicanja filmskog stvaralaštva djece i mladih, te poticanja razvoja kritičke medijske pismenosti, a u sklopu projekta Dani medijske pismenosti.
 3. Tema natječaja je “Mediji i moji osjećaji”. Želimo potaknuti djecu i mlade da osvijeste i putem filma progovore o utjecaju medija na njihovo mentalno zdravlje – kako se osjećaju dok koriste različite medije i platforme, odnosno prate određene medijske sadržaje, ili pak dok stvaraju i objavljuju svoje sadržaje. Naglasak može biti na pozitivnim, ili negativnim utjecajima, ili na prepoznavanju granice između pozitivnih i negativnih utjecaja medija na njihove osjećaje, sliku o sebi, odnose s drugima, učenje i druge obaveze i aktivnosti, navike, nošenje sa stresom, razinu općeg zadovoljstva životom i tako dalje.
 4. Na natječaj je moguće prijaviti radove u dvije osnovne kategorije: osnovnoškolci i srednjoškolci. Svaka družina, klub, skupina ili pojedinac može na natječaj prijaviti neograničen broj djela koja mogu biti bilo kojeg filmskog roda: igrani film, dokumentarni film, animirani film, TV reportaža, film slobodnog stila (eksperimentalni film, hibridni video rad koji sadrži više filmskih rodova, video spot, namjenski film i ostali video uradci).
 5. Prijavljena ostvarenja trebaju biti u maksimalnom trajanju do 3 minute.
 6. Filmska i video ostvarenja na natječaj prijavljuju punoljetne osobe koje su odgovorne za produkciju prijavljenog ostvarenja (filmske družine, klubovi, udruge, mentori, roditelji, skrbnici, i dr.). Maloljetne osobe ne mogu samostalno prijaviti radove, te isti neće biti uzimani u obzir kod selekcije pristiglih radova.
 7. Uvjet prijave filmskih i video ostvarenja na natječaj je da su ih realizirala djeca osnovnoškolske ili srednjoškolske dobi uz minimalnu pomoć mentora.
 8. Prijava radova odvija se putem prijavnice dostupne na portalu medijskapismenost.hr. Zaključni rok za prijavu filma je 15. svibnja 2021.
 9. Selekcijska komisija koja se sastoji od predstavnika organizatora, nakon pregleda prispjelih radova donosi odluku o filmovima koji će biti nagrađeni.
 10. U svakoj kategoriji bit će nagrađena tri filma. Prvonagrađeni filmovi osvajaju edukaciju za jednu osobu iz područja medijske pismenosti (Filmska radionica za djecu i mladež u Kraljevici ili Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”).
 11. Organizatori u svrhu popularizacije filmskog i videostvaralaštva djece i mladih te medijske pismenosti pridržavaju ova prava:
  – pravo pohrane radova u filmskom i videoarhivu Hrvatskoga filmskog saveza radi čuvanja i zaštite;
  – pravo prebacivanja radova na odgovarajuće video i elektroničke medije radi prikazivanja na filmskim projekcijama i uporabe u edukacijske svrhe te pravo iskorištavanja u svrhe promoviranja medijske i filmske pismenosti u bilo kojem obliku i na bilo kojoj platformi, kao i pravo prikazivanja na komunikacijskim platformama u vlasništvu i događanjima u organizaciji UNICEF-a, AEM-a i Hrvatskog filmskog saveza.

* Za sve dodatne informacije obratite se na e-mail: medijskapismenost@aem.hr