Većina tinejdžera koji su izvršili elektroničko nasilje nije svjesno toga da se njihovo ponašanje može smatrati nasiljem te kažu da nisu imali namjeru povrijediti drugu osobu

Izvor: Delete Cyberbullying – Priručnik za roditelje

Roditeljima nije lako prihvatiti mogućnost da je njihovo dijete počinilo elektroničko nasilje. Koliko vam se god ponašanje djeteta činilo bezazlenim i prirodnim s obzirom na njegovu dob, opasno je zanemariti upozorenja o zlostavljanju jer je moguće da su šale jednog djeteta jako povrijedile drugo dijete. Potrebno je puno hrabrosti kako bi se priznalo da dijete ima problem i još više snage, strpljenja i razumijevanja kako bi mu se pomoglo da promijeni svoje ponašanje.

Ima više razloga iz kojih se dijete počinje nasilno ponašati – razlog može biti osveta ili jednostavno zabava i nedostatak svijesti o tome koliko se boli i štete nanosi drugoj osobi. Većina tinejdžera koji su izvršili elektroničko nasilje nije svjesno toga da se njihovo ponašanje može smatrati nasiljem te kažu da nisu imali namjeru povrijediti drugu osobu. S druge strane, moguće je da je agresivno ponašanje prema drugima posljedica stresa, problema u školi ili možda netko vrijeđa i zlostavlja njih?

Kako razgovarati s djetetom?

Porazgovarajte s djetetom otvoreno. Recite da ste od škole ili drugih roditelja dobili informaciju o tome da se ono ponašalo agresivno. Doznajte što se točno događalo i koje je uređaje, aplikacije ili društvene mreže dijete koristilo. Nemojte prijetiti, osuđivati i vrijeđati dijete. Ukoliko se dijete bude osjećalo napadnutim i poniženim, moglo bi se u ljutnji početi ponašati još agresivnije prema okolini. Nemojte zaboraviti da problem nije u djetetu, već je pogrešno njegovo ponašanje. Objasnite mu da ga volite bez obzira na sve, no da je njegovo ponašanje krivo i treba prestati.

Razgovarajte s djetetom o tome kako se osjećaju druga djeca kada ih se zadirkuje i pomognite djetetu da shvati kako posljedice elektroničkog nasilja mogu biti ozbiljne. Pogotovo kada je riječ o maloj djeci, moguće je da zaista nisu svjesna koliko je njihovo ponašanje štetno za drugu osobu. Mirno objasnite djetetu da svako zlostavljanje, bilo fizičko ili verbalno, uzrokuje bol drugoj osobi. Pomognite djetetu da razvije suosjećanje i da pokuša zamisliti kako bi se ono osjećalo ukoliko bi bilo izloženo nasilju.

Kako se osjećaju žrtve elektroničkog nasilja i gdje je izlaz

Objasnite im da je zadirkivanje, udaranje, naguravanje i širenje glasina pogrešno i neprihvatljivo ponašanje te da nitko ne zaslužuje da ga se zlostavlja. Pomognite mu da nauči rješavati sukobe s vršnjacima na asertivan način te neka ne produbljuje sukob.

Budite spremni pomoći djetetu, ali i potražiti pomoć stručnjaka

Neka vaše dijete zna da vam se uvijek može obratiti i s vama razgovarati o svemu što se u njegovom životu i interakciji s vršnjacima (offline ili online). Ponudite djetetu pomoć pri promjeni i ispravljanju ponašanja. Neka dijete predloži način na kako će najlakše prestati sa zlostavljanjem, odnosno, što se mora promijeniti u njihovoj okolini kako bi oni promijenili svoje ponašanje.

Nakon razgovora s djetetom, porazgovarajte i s učiteljem/icom ili nekom drugom stručnom osobom u školi i saslušajte njihovu stranu priče. Dajte im do znanja da ste spremni surađivati sa školom kako bi vaše dijete prestalo sa zlostavljanjem i informirajte ih o obiteljskim okolnostima u kojima se trenutno nalazite, a koje su možda teške za dijete.

Moguće je da će vašem djetetu biti potrebno dodatno savjetovanje sa stručnjakom koje će mu pomoći da promijeni svoje ponašanje, prihvati odgovornost za svoje postupke i osvijesti njihove posljedice.

Komentar koji izaziva nelagodu i sram, nije kompliment!

Foto: Dave Di Biase/Freeimages.com