S 594 prijavljena filma iz cijelog svijeta, 4000 gledatelja i 150 međunarodnih gostiju, Revija i Festival prava su hit destinacija za srednjoškolski film, a osim uživanja u gledanju filmova, filmoljupci će moći provesti pet nezaboravnih dana i u učenju

 

21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film festival održat će se od 6. do 10. rujna 2016. u Karlovcu. Filmska revija mladeži festival je filmova koje su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina, a Revija (zajedno s međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom) je ove godine u znaku nezamjenjivog prijevoznog sredstva – bicikla.

Na svečanom otvorenju, 6. rujna, na rijeci Kupi uz Banijanski most, projekcije će se odvijati na vodenom zidu. Tako će se po prvi put u Karlovcu moći pogledati pogledati ovaj svjetlosni spektakl s trodimenzionalnim prikazima. Svečano otvorenje vodit će Luka Bulić, a tom prilikom će se održati i karlovačka premijera filma “Žena zmaj” Ivane Sansević. Film nudi inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju, priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo, a jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – karlovčanka Magdalena. Nakon otvorenja, u Papa’s Baru slijedi zabavni program uz grupu 4head.

“Karlovac uistinu postaje platforma za razvoj srednjoškolskog filma i ono što me u tom kontekstu posebno veseli su partnerske suradnje koje smo ostvarili s profesionalcima iz svijeta filma. S Relativity školom iz Los Angelesa organiziramo dva radionička programa, a komisija Prodigy Campa, kampa u Seattleu koji okuplja najtalentiranije mlade filmaše svijeta, odabrat će jednog autora od filmova uvrštenih u selekciju za sudjelovanje na kampu. Ovakve nas suradnje iznimno vesele jer pružaju budućim filmašima nezaboravna iskustva i edukaciju”, istaknula je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

medijska-pismenost-Marija Ratkovic Vidakovic_Andreja Navijalic i Ksenija Sankovic

Selektori Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala odabrali su od rekordno prijavljenih 594 filma njih 73 koji će se ove godine činiti 450 minuta filmskog programa i natjecati se za prestižne nagrade u Karlovcu od 6. do 10. rujna. Za ‘Filmsku reviju mladeži’ pristigla su čak 162 filma, dok su u konkurenciju ušla 43 filma. ‘Four River Film Festival’ je primio čak 432 filma iz cijelog svijeta, a za konkurenciju je od njih odabran 30 film iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

‘Ove godine imamo još iznenađenja, a sve u znaku naše želje da mladima omogućimo daljnji profesionalni filmski razvitak, to je da će pobjednici svih kategorija natjecateljskog programa Filmske revije mladeži imati priliku realizirati srednjometražni film u uskoj suradnji s filmskim profesionalkama – montažerkama Inom Bijelić i Jelenom Modrić. Na taj način će im se omogućiti da upoznaju sve faze profesionalne filmske produkcije i obogate svoje filmsko iskustvo’, rekla je Ksenija Sanković, izvršna producentica Revije i Festivala.

Uz natjecateljski program, svake večeri tu je i posebni program u najljepšim kino dvoranama – na karlovačkim rijekama: Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri. Na repertoaru će biti ponajbolje filmske poslastice, a bogat i zanimljiv eduaktivni program sastoji se od 14 edukativnih radionica za mlade autore, ali i njihove mentore.

Priređivači Revije i Festivala su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i  Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac.

Više informacija o programu i radionicama potražite na službenim stranicama Revije i Festivala

Foto: Dora Jurinčić