Stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti Ana Đordić i Uroš Živanović 27. i 28. rujna u Kinoteci, u sklopu festivala KinoKino, vode radionički program ‘Od kina do učionice’ posvećen metodici nastave filmske umjetnosti. Sudjelovanje je besplatno, a prijave traju do 25. rujna

Izvor: KinoKino

U organizaciji Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino i Hrvatskog audiovizualnog centra, 27. i 28. rujna 2022. od 9.30 do 13 sati, u Kinu Kinoteka u Kordunskoj 1 u Zagrebu održat će se radionice Od kina do učionice: metodika nastave filmske umjetnosti.

Riječ je o radioničkom programu posvećenom metodici nastave filmske umjetnosti, koncipiranom tako da sudionicima, na primjerima kvalitetnih filmskih naslova i uz teorijsku podlogu, pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat bilo unutar satnice kulture i medija u nastavi Hrvatskog jezika, bilo korištenjem filma kao nastavnog sredstva za druge predmete i međupredmetne sadržaje. Osim za predavače hrvatskoga jezika, program je pogodan i za nastavnike Likovne kulture i Povijesti umjetnosti, odgajatelje, školske knjižničare, voditelje školskih filmskih družina, studente nastavničkih studija i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svojem radu bave filmom i medijima.

Ovogodišnje je izdanje tematsko i bavit će se metodikom nastave, tipovima izlaganja i poetikom kratkometražnog dokumentarnog filma pa su u utorak, 27. rujna tema radionice kratkometražni dokumentarni filmovi (za osnovne i srednje škole), a u srijedu, 28. rujna metodička obrada dugometražnog igranog filma za djecu na primjeru slovenskog filma Kapa (za osnovne škole). Moguće je sudjelovati na jednom ili oba termina.

Program Od kina do učionice razvio se kao nastojanje KinoKina da, još od 2016. godine, sustavno prati tijek implementacije kurikularne reforme i da dugoročno gradi suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave te stručnog usavršavanja za filmsku umjetnost i medijsku kulturu.

Predavači su stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti, Ana Đordić i Uroš Živanović.

O voditeljima

Ana Đordić diplomirala je kroatistiku i filozofiju te doktorirala filmologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nastavnica je hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji. S doc. art. Jelenom Modrić osnovala je edukativni program HFS-a Filmska naSTAVa. Predaje na Školi medijske kulture “dr. Ante Peterlić” te je članica selekcijske komisije Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Dobitnica je nagrade MZO-a kao jedna od 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u šk. god. 2018/2019. Predaje medijsko-filmološke kolegije na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2022. objavila je knjigu “Film u školi: Uspostavljanje modela filmske edukacije u srednjoj školi“.

Uroš Živanović diplomirao je antropologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je voditelj scenarističke platforme Palunko (Hrvatski filmski savez), pri kojoj je pokrenuo Scenarističku školu te izdao prvi hrvatski scenaristički udžbenik. Suosnivač je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela i član Hrvatskog društva filmskih kritičara. Vodio je Projekt filmske pismenosti pri HAVC-u te bio jedan od autora Nacionalnog programa promicanja AV stvaralaštva 2017. – 2021.

Prijavite se!

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete do nedjelje, 25. rujna 2022., putem obrasca dostupnog na poveznici bit.ly/KinoKino2022.

Više informacija o Međunardnom filmskom festivalu za djecu KinoKino, koji se održava od 28. rujna do 2. listopada, pronađite ovdje.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole