Važno je da djeca znaju prepoznati kada je osoba s kojom su se sprijateljili na društvenoj mreži zlonamjerna i da su spremna o mogućim problemima razgovarati s roditeljima

Izvor: csi.hr

Povodom nedavnih događaja vezanih uz nestanak i bjegove djevojčica s mladićima/muškarcima koje su upoznale na Facebook-u, CSI nije želio komentirati i širiti vijesti upravo zbog prevelikog eksponiranja osobnih podataka djece na internetu.

U svakoj situaciji, nakon pronalaska djece, treba prestati izvještavati i širiti informacije o slučaju. Svi znamo da ono što je jednom na internetu, vrlo često je i zauvijek tamo. Poštujmo pravo na tuđu privatnost kao što bismo željeli da drugi poštuju našu.

Učinimo sve da spriječimo ovakve situacije, iskorištavanje djece putem interneta, njihov nestanak i sve druge događaje na štetu djece!

Djeci i mladima poručujemo:

 • Pazite i razmislite o tome koje osobne podatke objavljujete putem društvenih mreža!
 • Budite na oprezu prilikom komuniciranja s nepoznatim osobama. Postoji rizik da druga osoba nije iskrena po pitanju svojih podataka. Često ta osoba nije ona za koju se predstavlja i, nažalost, često nema dobre namjere.

4 stvari na koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

 • Loše namjere možete prepoznati čim uočite neke od sljedećih znakova, ponašanja ili zahtjeva:

Traži tvoje podatke: mjesto stanovanja, kućnu adresu, broj mobitela, tvoje fotografije na primjer, s ljetovanja ili da pošalješ svoje fotografije u donjem rublju

– Izjavljuje da te želi što prije vidjeti i naći se s tobom, da je vaš odnos poseban i traži da nikome ne govoriš o vašem odnosu

– Ako se osjećaš nelagodno i uplašeno i ne pristaješ na pojedine zahtjeve i prijedloge, počinje ti prijetiti i ucjenjivati te da će objaviti nešto s čime će te osramotiti ili ugroziti na drugi način (npr. da će tvoji roditelji saznati nešto što nikako ne želiš da saznaju)

 • Razgovarajte sa svojim roditeljima, recite im ako vas nešto muči ili doživljavate nelagodu ili problem.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Roditelji!

 • Razgovarajte sa svojim djetetom svaki dan! Razgovarajte o tome kako se osjeća, što se događa zanimljivo u njegovom životu (za primjer vi opišite svoj dan i osjećaje), izgrađujte odnos koji se temelji na povjerenju.
 • Budite uključeni u svakodnevicu svog djeteta, ne ostavljajte razgovor i druženje s djetetom “za vikend”, “kad riješite obaveze”, “kad budete imali više vremena”, ili “kad budete bolje volje”. Vrijeme koje ne provodite sa svojim djetetom ne možete vratiti niti nadoknaditi, uzmite to u obzir (samo je jednom tinejdžer).
 • Razvijajte odnos s djetetom temeljen na povjerenju i podršci, dijete mora naučiti iz vašeg primjera.
 • Ne gradite svoj autoritet na strahu od kazni i zabrana, jer će se dijete sve više udaljavati od vas i propustit ćete važne spoznaje o odrastanju, radostima, brigama, ali i problemima koje vaše dijete proživljava (a vi za njih saznate kad bude prekasno), sjetite se kako se vi nosite s autoritetom.

Gdje je granica između kontrole nad djecom i poštivanja njihove privatnosti?

 • Vodite računa o tome kako i gdje provodi vrijeme.
 • Upoznajte prijatelje vašeg djeteta, i one u stvarnom životu i one u virtualnom svijetu, ili neka vam dijete barem objasni gdje ih je upoznalo.
 • Pravila ponašanja koja vrijede u stvarnom životu primijenite i na internet.
 • Razgovarajte s djecom o osobnim podacima koje dijele, načinima kako da se zaštite prilikom korištenja online tehnologija, te o potencijalnim rizicima kojima su izloženi kada komuniciraju s nepoznatim osobama
 • Budite primjer svom djetetu.
 • Budite pažljivi kada vi objavljujete podatke o svojoj obitelji i djeci, suzdržavajte se otkrivanja osobnih podataka i fotografija vaše djece, jer time možete ugroziti njihovu sigurnost.

Podaci o djeci koje je bolje ne objavljivati na Facebooku

 • Obratite se stručnjacima za savjet, pomoć i podršku. Tako nećete biti usamljeni i bespomoćni, već ćete dobiti razumijevanje, osnaživanje, upute i pomoć!

U slučaju nasilja preko interneta, za pomoć i podršku možete se obratiti Centru za sigurniji internet na besplatan broj telefona: 0800 606 606

U slučaju nestanka djeteta, kao i savjeta za pomoć u odgoju i pristupu u pojedinim rizičnim situacijama roditelji, djeca, nastavnici, građani mogu se obratiti na Nacionalni telefonski broj za nestalu djecu: 116 000

Foto: Art Dino via Visual Hunt / CC BY-SA