Na završnoj konferenciji projekta European Youth News Exchange, 25. rujna na HRT-u predstavljen je masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva namijenjen srednjoškolcima, studentima i nezaposlenim mladim osobama, ali i novinarima, odgajateljima i nastavnicima

Piše: Ana Dokler

“Na tečaju mobilnog novinarstva naučila sam kako uz pomoć mobitela postati borac za ljudska prava“, rekla je na konferenciji Karla Vidović, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na završnoj konferenciji projekta European Youth News Exchange (Y-NEX), održanoj 25. rujna na HRT-u, na kojoj je predstavljen i besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva.

Primjenjujući znanja o tome kako mobitelom napraviti novinarsku priču, Karla je kao polaznica tečaja snimala svoje videe pa smo na konferenciji mogli vidjeti dva njezina zanimljiva priloga, koje vam i ovdje prenosimo. U prvom traži odgovor na pitanje zbog čega tako puno ljudi u Hrvatskoj ne izlazi na izbore:

Drugi prilog bavi se problemom starijih osoba koje žive same i pokazuje kako izgleda njihov život u samoći. Karla je istaknula kako su, zahvaljući tome što je snimala mobitelom, a ne kamerom, njezine sugovornice bile otvorenije i atmosfera na snimanju intimnija.

Mobilni novinar je osoba koja kreira audiovizualne sadržaje pomoću pametnog telefona i objavljuje ih na društvenim mrežama. Za to je potreban samo mobitel i račun na nekoj društvenoj mreži, no tu je i dodatna oprema koja može pomoći u radu i podići tehnološku kvalitetu materijala, tako da on može udovoljiti i televizijskim kriterijima. Najvažnija stvar u mobilnom novinarstvu ipak je dobra priča, a da bi naučili kako stvoriti dobru priču, važna je edukacija”, rekao je na konferenciji Darko Flajpan, snimatelj i videonovinar te voditelj radionica na Akademiji HRT-a.

Partneri u ovom projektu koji se financira iz fondova Europske unije u sklopu programa Erasmus+ su Hrvatska radiotelevizija, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Telecentar iz Hrvatske, Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology iz Irske, Universitat Autònoma de Barcelona iz Španjolske te ATIT BVBA iz Belgije.

Oni su zajedno razvili novi program izobrazbe za , masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva (MOJO MOOC) te servis European Youth News Exchange (Y-NEX) – platformu koja služi za širenje i razmjenu vijesti, fotografija, audiomaterijala i videomaterijala koje su stvorili mladi mobilni novinari te koji su namijenjeni ponajprije mladima.

Prednosti i mane mobilnog novinarstva

Cilj projekta je dati mladim ljudima glas uz pomoć mobilnog novinarstva kako bi mogli potpunije participirati u društvu. Razvijajući njihove vještine korištenja svakodnevnih uređaja za stvaranje i objavljivanje novinarskih priča, Y-NEX nastoji osnažiti mlade da budu aktivniji građani, da izvješćuju o temama i problemima iz svoje svakodnevice i zajednice u kojoj žive.

Masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva, za koji se potrebno samo besplatno registrirati na platformi Eliademy, namijenjen je prije svega mladima – srednjoškolcima, studentima, pripravnicima, volonterima i nezaposlenim mladim ljudima koji žele steći nove vještine koje im mogu biti korisne i na tržištu rada, ali i novinarima, odgajateljima i nastavnicima.

Tečaj se sastoji od šest obrazovnih modula: medijska pismenost i ljudska prava, tehnologije mobilnoga novinarstva, pripovijedanje u mobilnome novinarstvu, produkcija u mobilnome novinarstvu, intelektualna i autorska prava te digitalno poduzetništvo. Traje ukupno 20 tjedana i sadrži puno lekcija u formi videa, praktične upute te teorijske i praktične zadatke.

Od siječnja, kada je krenuo probni masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva, za njega se registriralo oko 450 polaznika, a i dalje je dostupan svima zainteresiranima.  Prijavite se na ovoj poveznici: https://eliademy.com/catalog/mobile-journalism.html

Kako pronaći novinarsku priču?