Na završnoj konferenciji projekta European Youth News Exchange, 25. rujna na HRT-u predstavljen je masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva namijenjen srednjoškolcima, studentima i nezaposlenim mladim osobama, ali i novinarima, odgajateljima i nastavnicima

Piše: Ana Dokler

“Na tečaju mobilnog novinarstva naučila sam kako uz pomoć mobitela postati borac za ljudska prava“, rekla je na konferenciji Karla Vidović, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na završnoj konferenciji projekta European Youth News Exchange (Y-NEX), održanoj 25. rujna na HRT-u, na kojoj je predstavljen i besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva.

Primjenjujući znanja o tome kako mobitelom napraviti novinarsku priču, Karla je kao polaznica tečaja snimala svoje videe pa smo na konferenciji mogli vidjeti dva njezina zanimljiva priloga, koje vam i ovdje prenosimo. U prvom traži odgovor na pitanje zbog čega tako puno ljudi u Hrvatskoj ne izlazi na izbore:

Drugi prilog bavi se problemom starijih osoba koje žive same i pokazuje kako izgleda njihov život u samoći. Karla je istaknula kako su, zahvaljući tome što je snimala mobitelom, a ne kamerom, njezine sugovornice bile otvorenije i atmosfera na snimanju intimnija.

Mobilni novinar je osoba koja kreira audiovizualne sadržaje pomoću pametnog telefona i objavljuje ih na društvenim mrežama. Za to je potreban samo mobitel i račun na nekoj društvenoj mreži, no tu je i dodatna oprema koja može pomoći u radu i podići tehnološku kvalitetu materijala, tako da on može udovoljiti i televizijskim kriterijima. Najvažnija stvar u mobilnom novinarstvu ipak je dobra priča, a da bi naučili kako stvoriti dobru priču, važna je edukacija”, rekao je na konferenciji Darko Flajpan, snimatelj i videonovinar te voditelj radionica na Akademiji HRT-a.

Partneri u ovom projektu koji se financira iz fondova Europske unije u sklopu programa Erasmus+ su Hrvatska radiotelevizija, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Telecentar iz Hrvatske, Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology iz Irske, Universitat Autònoma de Barcelona iz Španjolske te ATIT BVBA iz Belgije.

Oni su zajedno razvili novi program izobrazbe za mobilno novinarstvo, masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva (MOJO MOOC) te servis European Youth News Exchange (Y-NEX) – platformu koja služi za širenje i razmjenu vijesti, fotografija, audiomaterijala i videomaterijala koje su stvorili mladi mobilni novinari te koji su namijenjeni ponajprije mladima.

Prednosti i mane mobilnog novinarstva

Cilj projekta je dati mladim ljudima glas uz pomoć mobilnog novinarstva kako bi mogli potpunije participirati u društvu. Razvijajući njihove vještine korištenja svakodnevnih uređaja za stvaranje i objavljivanje novinarskih priča, Y-NEX nastoji osnažiti mlade da budu aktivniji građani, da izvješćuju o temama i problemima iz svoje svakodnevice i zajednice u kojoj žive.

Masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva, za koji se potrebno samo besplatno registrirati na platformi Eliademy, namijenjen je prije svega mladima – srednjoškolcima, studentima, pripravnicima, volonterima i nezaposlenim mladim ljudima koji žele steći nove vještine koje im mogu biti korisne i na tržištu rada, ali i novinarima, odgajateljima i nastavnicima.

Tečaj se sastoji od šest obrazovnih modula: medijska pismenost i ljudska prava, tehnologije mobilnoga novinarstva, pripovijedanje u mobilnome novinarstvu, produkcija u mobilnome novinarstvu, intelektualna i autorska prava te digitalno poduzetništvo. Traje ukupno 20 tjedana i sadrži puno lekcija u formi videa, praktične upute te teorijske i praktične zadatke.

Od siječnja, kada je krenuo probni masovni otvoreni online tečaj mobilnog novinarstva, za njega se registriralo oko 450 polaznika, a i dalje je dostupan svima zainteresiranima.  Prijavite se na ovoj poveznici: https://eliademy.com/catalog/mobile-journalism.html

Kako pronaći novinarsku priču?