Na panel diskusiji “Istinita ili lažna? Važno da je vijest …” u utorak 16. siječnja na Veleučilištu VERN’ raspravljat će se o interesima koji stoje iza širenja lažnih vijesti, o odgovornosti medija u njihovom prenošenju, načinima prepoznavanja te prijetnjama i prilikama koje ovaj fenomen donosi

Izvor: vern.hr

Razne interesne skupine i njihova želja za postizanjem određenih ciljeva, tehnološki razvoj i utjecaj društvenih mreža pridonijeli su stvaranju idealnog okruženja za širenje lažnih vijesti. Dolazak Trumpa na vlast, Brexit, širenje vjerskih nesnošljivosti i straha od terorizma najčešće se povezuju uz fenomen fake newsa – no, jesu li ovakvi ishodi zaista rezultat širenja lažnih vijesti? Tko i zašto kreira lažne vijesti? Koji interesi stoje iza toga i kako ih prepoznati? Koliki su ovo izazovi za vjerodostojnost medija i odgovornost PR struke? Može li javnost razlikovati lažne od stvarnih vijesti?

Ključne vještine za ‘post-truth’ eru: kako prepoznati lažne vijesti

O ovim će se pitanjima raspravljati na panel diskusiji pod nazivom “Istinita ili lažna? Važno da je vijest …” koja će se u okviru VERN’ Foruma održati u utorak 16. siječnja, s početkom u 11:30 sati na Veleučilištu VERN’ (dvorana 200, II. kat, Importanne Galleria, Iblerov trg 10, Zagreb).

U diskusiji će sudjelovati Dražen Klarić, predavač na VERN’u i glavni urednik Večernjeg lista, Krešimir Macan, jedan od vodećih PR stručnjaka u Hrvatskoj i posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ivana Petrović, novinarka i urednica vanjske politike Nove TV, i Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Uz pregled konkretnih primjera lažnih vijesti u svijetu i Hrvatskoj, panelisti će diskutirati i o interesima koji stoje iza širenja lažnih vijesti, o odgovornosti medija u njihovom prenošenju, načinu za prepoznavanje istih te prijetnjama i prilikama koje donosi fenomen fake newsa.

Diskusiju će moderirati Marija Slijepčević, pomoćnica dekana VERN’a te predavačica na preddiplomskim studijima Odnosi s javnošću i Novinarstvo.

Osam jednostavnih koraka za provjeru bilo koje vijesti