Ovaj duhoviti animirani film namijenjen je prvenstveno djeci školske dobi. Iako sadrži puno nasilja, nastoji se poslati poruka da nasilje nije rješenje, već da postoje nenasilni načini rješavanja problema

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Špijunaža i kamuflaža je animirani film o špijunu Lance Sterlingu koji sve radi sam, ali zbog niza okolnosti mora naučiti kako raditi u timu, prihvaćati tuđe savjete i pomoć. Sve to je prikazano kroz slapstick gegove kao što su pokušaji goluba da se popne na krov auta ili pak borba s golim i debelim japanskim trgovcem oružja. To su scene koje će do suza nasmijati djecu i odrasle.

Iako je film namjenjen djeci i ima dosta humora, u njemu ima i puno nasilja. Unatoč tome, nastoji se poslati poruka da nasilje nije rješenje, već da postoje nenasilni načini rješavanja problema.

Zbog veće količine nasilja savjetujemo roditeljima da poslije gledanja filma porazgovaraju o tome s djecom, da im ukažu na stvarne posljedice nasilnog ponašanja, te kako bi se nenasilno mogli rješiti sukobi.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i prikazuje se u 2D i 3D formatu. Namjenjen je djeci školske dobi.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Zabavni likovi, slapstick gegovi i smiješne doskočice.

Nasilje: Nasilja ima, recimo kada Lance lomi ruku protivniku. Također ima scena s tučnjavom i pucanjem. Djeca se često poistovjećuju s likovima iz animiranih filmova i pokušavaju ih oponašati. Zbog toga je iznimno važno djeci objasniti posljedice nasilnog ponašanja u stvanom svijetu, jer u sadržaju namjenjenom njima ono je često prikazano kao zabavno i bez većih posljedica.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih scena, iako bi neki prikazi borbe mogli djeci biti pomalo zastrašujući.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Puno očijukanja između Lancea dok je golub i golubice koja je Walterov kućni ljubimac.

Tempo: Tempo je prilagođen djeci školske dobi.

Treba li djeci braniti agresivne igre u kojima glume junake iz crtića?

Foto: imdb.com