Osim nagrada pobjednicima Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, ove godine dodijeljene su i posebne nagrade: troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države

Svečanom dodjelom nagrada u subotu, 10. rujna, u karlovačkom Zorin domu, završila je 21. i 9. Four River Film Festival. Dodijeljeno je 18 nagrada te dvije posebne nagrade ‘Pack & Pitch’ i ‘Prodigy Camp’, a pobjednike svih kategorija natjecateljskog programa čeka i suradnja s filmskim profesionalkama, Inom Bijelić i Jelenom Modrić s kojima će realizirati srednjemetražni film.

Žiri je imao težak zadatak

Grand Prix i nagrada publike otišla je u ruke Dominiku Ćoriću i njegovoj ekipi iz MMF School u Bosni i Hercegovini za film ‘Most’.

“Jedna od najtežih stvari u filmu je nasmijati ljude. Nasmijati ih i to na način da ne izgubiš smisao svega drugog bitnog za film je nevjerojatno rijetka vještina. Pobjednički film ima: savršeno tempirane šale, odličnu kemiju među glumcima, likove koji se ponašaju prirodno i uvjerljivo bez obzira na to kako se vrckavo ponašaju te profesinalnu razinu produkcije. Postići to u ovim godinama na jednom jeziku je postiguće, učiniti to na dva jezika je nešto sasvim posebno!”, istaknuo je Joe Stephenson, član stručnog žirija.

Stručni ocjenjivački sud kojeg su činili Anna Eriksson, Marc Price i Joe Stephensonm te 19 članova Malog žirija iz Velike Britanije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Amerike imalo je uistinu, kako kažu težak zadatak.

“Ima nas 19 iz cijelog svijeta, što znači puno glasova i nekada je bilo dosta konfuzno jer se nismo mogli složiti. Filmovi su jako kvalitetni što potvrđuje reputaciju koju nosi ovaj festival”, rekao je Domagoj Topić, član žirija mladih.

Dobitnici posebnih nagrada

Osim pobjednika Revije i Festivala, ove godine imamo dobitnike posebnih nagrada. Troje sretnika dobili su povratne avionske karte za Sjedinjene Američke Države. Rudolf Ravbar iz Kinokluba Karlovac napisao je najbolji scenarij i osvojio stroge mentore Relativity School tijekom Pack & Pitch programa. On će iduće godine posjetiti Los Angeles gdje će u okviru radionice Relativity School imati priliku razviti svoju ideju do samoga kraja.

“Hvala na hrabrosti. Ovi mladi talenti, prezentirali su nam priče o identitetu, seksualnosti, tehnologiji i strahu i sve su ideje bile odlične. Zato nam je bilo teško izabrati, ali kriterij prema kojemu smo se vodili je bio da je prezentacija najkreativnija i najbolja i da može kod nas u školi iskoristiti maksimum”, rekao je Mark Millhone, iz Relativity School programa.

“Da mi je netko rekao prije 10 godina da ćemo dodijeliti ove nagrade, ne bih vjerovala. Mislim da je mladim filmašima pružena izuzetna prilika jer će pobjednik Pack & Pitch programa biti tri tjedna u Los Angelesu gdje će razvijati ideju i snimiti film, ali i sam pitching pred stručnim žirijem je sjajno iskustvo, pogotovo za srednjoškolce”, rekla je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala.

Ocjenjivački sud odabrao je najbolji antikorupcijski film, a Matija Benić s filmom ‘Antikorupcijski atom’ dobio je kratko vrijeme za pakiranje. Za tri tjedna leti za New York gdje će sudjelovati na Plural+ Film Festivalu. Odabir najboljeg u ovoj kategoriji je bio i jedan od najtežih zadataka žiriju, kako kažu, jer je teška tema, a tražili su da film bude ozbiljan, ali i duhovit istovremeno, što su našli u pobjedničkom filmu.

Ekipa iz Prodigyja, talent kampa iz Seattlea koji okuplja 20 najboljih filmaša iz cijelog svijeta, i ove su godine izabrali jednog sudionika karlovačkog programa. Luka Pisačić provest će 6 dana na sjeverozapadu SAD-a učeći od najbolji stručnjaka filmske industrije i stvarajući svoj novi filmski uradak.

Bogat radionički program

Radionički programi, kojih je ove godine bilo čak 19, bili su i više nego aktivni zahvaljujući mentorima Luki Hrgoviću, Antoniju Britvaru, Ori i Pauli Kovač, Daliji Dozet, Zoranu Šmidu, Eleni Veličkovski Nikolvski, Darku Nikolovskom, Ani Opačić, Tomu Vujnoviću, Staši Bodypainterici, Denisu Ostrošiću, kreativnom dvojcu Šesnić&Turković, Leu Vitasoviću, Sanji Milardović, Diani Nenadić, Nikoli Jankoviću, predavačima iz programa Relativity School, Jeleni Modrić, Stipi Radiću, Bošku Piculi i Ani Đordić.

Ovo je zapravo deseto izdanje Filmske revije mladeži u Karlovcu, koju u uspješnoj simbiozi organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a upravo zbog te činjenice, na pozornici su se pridružili gotovo svi dosadašnji članovi žirija iz Hrvatske koji su se proteklih deset godina bili dio Revije, a to su animator Vjekoslav Živković, kritičari Boško Picula i Diana Nenadić, redatelji Petar Krelja, Daniel Kušan i Aldo Tardozzi, glumac Marinko Leš i redateljica i producentica, Sanja Šamanović.

‘Festival je svake godine sve bolji i bolji, sve žući i rekao bih da je ovo najbolji festival na svijetu. Nadam se da ćete u idućih deset godina biti jednako dobri’, rekao je Vjekoslav Živković.

Pokrovitelji  Revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zorin dom.