Topli novozelandski film o dječaku koji je odrastao u udomiteljskim obiteljima pogledajte sa svojim tinejdžerom i razgovarajte o značaju obitelji, brizi za bližnje, preživljavanju u prirodi, ali i o teškim temama poput pedofilije i droge

Piše: Ana Markotić

Lov na divljake (Hunt for the Wilderpeople, 2016.) je novozelandska filmska akcijska bajka za djecu i odrasle u kojoj ćete uživati uz dozu dobroga humora, a istovremeno će vam ovaj film stvoriti posebnu atmosferu prepunu topline i u vama izazvati “dobar osjećaj”. Nadamo se da vas neće zavarati pomalo “opasan” naslov i da će vas zaintrigirati kako bi ste upoznali “divljake”, osebujne glavne junake ovog filma. Film je obiteljski i posebice ga preporučujemo za gledanje s tinejdžerima.

Razvoj djece u dobi od 11 do 14 godina i kakvi im mediji tada trebaju

Film je režirao Taika Waititi, poznati novozelandski redatelj koji je do sada publici najpoznatiji po svojim filmovima Dječak (Boy, 2010.), koji nosi titulu najgledanijeg novozelandskog filma ikada, i Orao protiv morskog psa (Eagle vs Shark, 2007.) te horor-komediji koja je sjajan primjer odličnog mocumentaryja, Kad padne mrak (What we do in the shadows, 2014.) kojega preporučamo svim odraslima željnim malo drugačijeg humora.

Pustolovina u novozelandskoj divljini

U filmu Lov na divljake upoznajemo svijet problematičnog dječaka Rickyja koji je odrastao po udomiteljskim obiteljima, a svoju sreću i mir napokon pronalazi kod brižne ujne Belle i mrzovoljnog ujka Heca. Kada Ricky i Hec nakon tragičnog događaja ostanu sami, Rickyju prijeti selidba u novu obitelj te njih dvoje pobjegnu u novozelandsku divljinu. Za njima izbija masovna potraga, a oni su prisiljeni premostiti međusobne razlike kako bi očuvali svoju malenu obiteljsku zajednicu.

Što možete očekivati od filma Lov na divljake možda najbolje prikazuje citat iz filma i ujedno haiku pjesma:

Me and this fat kid
we ran, we ate, and read books
And it was the best

Važne teme za razgovor

Ovaj film posjeduje jednostavnost i toplinu koja će vas odmah osvojiti, možete očekivati puno avanture i drame prožete humorom. Film otvara raznolike teme za razgovor s djecom, a glavna tema filma je obitelj. Tko ili što čini obitelj? Mogu li samo biološki roditelji pružiti djetetu osjećaj doma i obitelji? Ostale teme za razgovor su: odrastanje bez obitelji, gubitak voljene osobe, izražavanje emocionalnih stanja tuge i boli izazvane gubitkom voljene osobe, udomljavanje, nesebičnost, ljubav i briga za bližnje… Zanimljiva tema će biti i preživljavanje u prirodi, suživot i život s prirodom. Otvorite i temu ubijanja životinja radi preživljavanja/prehrane, je li to opravdano ili ne s obzirom na život u divljini? Različiti načini prehrane u današnje vrijeme?

Što sve djeca uče gledajući filmove

Moramo napomenuti kako film sadrži psovke i pojedine scene koje ćete vašem tinejdžeru možda morati dodatno obrazložiti i pojasniti im kontekst (primjerice scena u kojoj se aludira da je ujak Hec pedofil ili scena u kojoj se spominje pušenje jointa te scene u kojima stradavaju životinje). No, takve scene mogu kasnije biti poticaj za razgovor s vašim tinejdžerom o “teškim” i nelagodnim temama poput pedofilije i droge.

Poticaj za upoznavanje Novog Zelanda

Putem ovog filma djeca će upoznati i vidjeti predivne krajolike Novog Zelanda pa je to i poticaj da saznaju neke zanimljivosti i informacije o ovoj nama dalekoj zemlji. Zajedno s njima istražite više o Novom Zelandu, možete unaprijed pripremiti neke zanimljivosti (članke, fotografije, video sadržaje).

Nakon filma porazgovarajte i o žanrovskim odrednicama filma, gdje je dijete uočilo elemente humora, drame i avanture? Neka navede omiljene scene, situacije koje su ga najviše nasmijale, odnosno rastužile. Neka iskaže svoja razmišljanja i emocije.

Ljubav koja mijenja život djeteta

Na kraju dijete upitajte što je naučilo iz filma Lov na divljake, koju će misao ili poruku zapamtiti, koji će osjećaj vezati uz ovu odgledanu filmsku priču. Ukažite mu na upornost dječaka kroz različite nedaće, Rickyjevu situaciju u kojoj ga se tretira kao mladog počinitelja nekih “lakših” kriminalnih radnji, zbog čega se ponaša onako kako se ponaša i kako osobe, u ovom slučaju udomitelji, puni ljubavi mogu promijeniti djetetov život.

Likovi u ovom filmu nisu savršeni i bez mane, u svojim životima imaju uspone i padove, dobre i loše trenutke i odluke, no uspijevaju prevladati nedaće, te dalje uživati i vidjeti “majestical” trenutke te će nas podsjetiti koliko su nam važni trenuci i vrijeme u životu koje provodimo s ljudima koji nam pružaju osjećaj obiteljske ljubavi i topline.

Krokodili iz predgrađa: uzbudljiv film o odrastanju i različitosti