Ekipa Televizije Student s Fakulteta političkih znanosti pripremila je ovaj video prilog s “trikovima” za vođenje intervjua. Saznajte kakva pitanja postavljati i kakva izbjegavati te na što paziti u neverbalnoj komunikaciji sa sugovornikom

Izvor: Televizija Student

Kako postaviti dobro pitanje? Kako dobiti dobar odgovor? Kako se odnositi prema sugovorniku? Što je novinaru dopušteno, a što zabranjeno? Prilog Televizije Student donosi odgovore na ova pitanja i savjete kako napraviti dobar intervju, koji mogu biti korisni i djeci i mladima u školskim novinarskim grupama.

Važnost novinarske skupine kao izvannastavne aktivnosti

Neki se intervjui ne mogu planirati unaprijed. Kad se dogodi nešto neočekivano, potrebno je razgovarati sa svjedocima i prikupiti što više informacija. Na taj način ćete o nekom događaju ili situaciji govoriti informirano i jasno. Ipak, većinu intervjua planiramo, a dobra priprema vodi uspješnom intervjuu.

Prije nego što krenete na intervju, vaš sugovornik se mora osjećati ugodno. Budite slobodni postaviti mu neko neformalno pitanje, našaliti se, podijeliti vlastito iskustvo. Važno je da sugovornik bude opušten, jer ćete tako dobiti kvalitetne odgovore. No pazite, nemojte tijekom pripreme ispucati ključna pitanja, kako ne biste odgovor na njih dobili dok su kamere ugašene.

Novinarske vrste i oblici: Vijest, izvještaj, reportaža, intervju i komentar

Pristojnost je izuzetno važna, kao i u svakodnevnom životu. Važno je biti točan i ne pustiti sugovornika da čeka. Svi zaslužuju isti tretman, bilo da je riječ o političaru, nekoj drugoj javnoj osobi, ili prolazniku.

Pitanja trebaju biti kratka i jasna. Pitajte jednostavna i izravna pitanja. Ako su pitanja preduga, sugovornik bi mogao zaboraviti što ste ga pitali.

Izbjegavajte pitanja na koja je odgovor Da ili Ne. Umjesto toga upotrijebite pitanja koja započinju s Kako, Što i Zašto. Tako ćete dobiti detaljnije odgovore.

Sugovorniku nemojte sugerirati odgovore. Ne zaboravite da novinar mora ostati objektivan i nepristran. Uostalom, bez sugeriranja odgovora možete dobiti puno vjerodostojniju informaciju.

Profesionalni standardi izvještavanja

Nemojte se ustručavati ponoviti pitanje ako niste zadovoljni sugovornikovim odgovorom.

Ne upadajte sugovorniku u riječ. To možete učiniti samo ako se ne drži zadane teme, ilia ko nije ponudio odgovor na pitanje.

Kod intervjua je jako važna i neverbalna komunikacija. Kiminite glavom ili se osmijehnite kada je to prikladno, izgledajte zbunjeno kada trebate dodatno pojašnjenje.

Nemojte čitati pitanja, radije ih pamtite. Dok postavljate pitanje, nemojte gubiti kontakt očima, zbog bolje emocionalne povezanosti. Sigurno ne želite da vaš sugovornik pomisli da ne slušate zapravo što vam govori.

I za kraj zapamtite – ponekad zastanite prije nego što postavite sljedeće pitanje i dopustite sugovorniku da sam prekine neugodnu šutnju. Tko zna, možda baš to bude ono što najviše trebate.

Materijali za učenje o novinarstvu – kroz teoriju i praksu