Ekipa Odsjeka za s Fakulteta političkih znanosti pripremila je ovaj prilog s “trikovima” za vođenje intervjua – kakva pitanja postavljati i kakva izbjegavati te na što paziti u neverbalnoj komunikaciji sa sugovornikom

Izvor:

“U novinarstvu se sve vrti oko postavljanja pitanja, a je jedan od naših najboljih alata. Zato trebamo znati kako ga voditi. Postoje dva glavna tipa intervjua: planirani i informativni. Drugi radimo kada se priča iznenada pojavi pa nemamo dovoljno vremena za planiranje pitanja, nego ih moramo smišljati u hodu i razgovarati s očevidcima, kako bismo prikupili dovoljno informacija”, objašnjavaju u video prilogu studenti novinarstva s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te otkrivaju nekoliko ključnih “trikova” kako napraviti dobar planirani intervju:

  1. Pristojnost je ključ, kao i u stvarnom životu. Nikad nemojte kasniti. Svi zaslužuju poštovanje, bilo da je riječ o političarima, poznatim osobama ili slučajnim prolaznicima.
  2. Neka pitanja budu kratka i koncizna. Postavljajte jednostavna i izravna pitanja. Ako je pitanje predugačko, sugovornik bi mogao zaboraviti što ste pitali.
  3. Izbjegavajte zatvorena pitanja, na koja se može odgovoriti samo jednom rječju: da ili ne. Umjesto toga, postavljate otvorena pitanja, koja počinju riječima poput kako, što ili zašto.
  4. Nemojte sugovorniku sugerirati odgovor. Imajte na umu da novinar treba ostati objektivan i neutralan.  Uz to, ako postavite pitanje bez nuđenja mogućeg odgovora, možete dobiti vjerodostojniju informaciju.
  5. Ne bojte se ponoviti pitanje ili ga postaviti na malo drugačiji način, ako je prvi put osoba dala nepotpun odgovor ili ga je pokušala izbjeći.
  6. Tijekom intervjua ne prekidajte sugovornika, dopustite mu da govori, osim ako je izgubio smjer ili ne odgovara na vaše pitanje.
  7. Neverbalna komunikacija ključna je u svim intervjuima. Kimajte glavom kako bi ohrabrili sugovornika, nasmiješite se kad je prikladno i pokažite zbunjenost kada trebate dodatno objašnjenje.
  8. Ne čitajte pitanja. Nastojte ih zapamtiti, jer održavanjem kontakta očima osiguravate bolju emocionalnu povezanost sa sugovornikom i pokazujete mu da pažljivo slušate njegove odgovore.
  9. Ponekad napravite kratku pauzu prije sljedećeg pitanja, neka sugovornici osjete neugodnu tišinu.

Ove savjete, koji mogu biti korisni i djeci i mladima u školskim novinarskim grupama, pripremila je ekipa Odsjeka za novinarstvo Fakulteta političkih znanosti za besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva, koji se provodi u okviru međunarodnog Erasmus+ projekta Youth News Exchange (Y-NEX). Za sudjelovanje u tečaju još uvijek se možete prijaviti na sljedećem linku: https://eliademy.com/catalog/mobile-journalism.html

Kako pronaći novinarsku priču?