Na inkluzivnom filmskom programu Sedmi kontinent u sklopu Festivala o pravima djece sudjelovalo je 220 učenika zagrebačkih osnovnih škola, uključujući djecu s oštećenjima vida i sluha iz centara Suvag i Vinko Bek

Piše: Ana Dokler

Festival o pravima djece, naš prvi i jedini inkluzivni festival, posebnu pažnju posvećuje onima kojima je većina audiovizualnih sadržaja inače nedostupna – djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepima i slabovidnima te gluhima i nagluhima. Svi su filmovi i drugi sadržaji Festivala prilagođeni za osobe koje imaju oštećenja vida ili sluha, a prava filmska inkluzija dogodila se u suradnji s Udrugom Djeca susreću umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti 19. listopada.

Tada su na filmsko obrazovnom programu Sedmi kontinent, koji ova udruga provodi, sudjelovali učenici 7. i 8. razreda OŠ Gornje Vrapče, OŠ Petra Preradovića, OŠ Josipa Račića i OŠ Cvjetno naselje zajedno s učenicima iz centara Suvag i Vinko Bek, njih ukupno 220.

Film o odrastanju i poseban glazbeni program

Trosatni inkluzivni program sastojao se od uvodnika, projekcije francuskog igranog filma “Uvijek svoja”, susreta s mladim glazbenikom i umjetnikom Matejom Meštrovićem te radionice u okviru koje su učenici s medijskim stručnjacima Sedmog kontinenta analizirali odgledani film.

Ovaj igrani film o talentiranoj, ali tvrdoglavoj tinejdžerici snimljen je prema najprodavanijem francuskom romanu za djecu i mlade Aurorini dnevnici, a ranije ove godine dobio je posebno priznanje u sekciji za mlade Generation (Crystal Bear, Special mention) na Berlinaleu te Nagradu mlade publike (Youth Audience Award) koju organizira Europska filmska akademija.

medijska-pismenost-matej-mestrovic

“Posebna je privilegija imati prilike sudjelovati u inkluziji djece i mladih koji se susreću u svijetu umjetnosti. Ovog puta je to bio film iz našeg programa s temom njima vrlo bliskom – odrastanju usprkos svima i svemu. Susret slijepog dječaka Marka i poznatog umjetnika Mateja Meštrovića kojemu se pridružio za klavirom bio je posebno dirljiv, prava slika toliko važne ravnopravnosti i zajedništva u glazbi. Zapravo su ovakvi susreti jako vrijedni i za djecu iz redovnog sustava, prihvaćanje drugačijeg i komunikacija na jedan izravan – dječji način najbolji su put ka inkluziji, osnosno zajedništvu”, rekla nam je Edita Bilaver Galinec, predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost.

Njihov filmsko obrazovni program Sedmi konitnent za vrtiće i osnovne škole želi potaknuti djecu i mlade na aktivno i angažirano promišljanje filmske umjetnosti i sadržaja tematiziranih u filmu, kroz razgovor s filmskim umjetnicima, animatorima, učiteljima razredne nastave i profesorima Hrvatskoga jezika.

Kako filmove gledaju oni koji ne vide