Predstojeći zimski praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku besplatnih obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Prijave za programe već sada stižu u velikom broju, a traju do 21. prosinca

Izvor: Hrvatski filmski savez

Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama što potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus u kinu Tuškanac prijavi više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i utvrđuju gradivo i u više ciklusa. Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Zimski praznici tako će i početkom iduće godine biti u znaku čak tri besplatne filmske obrazovne radionice u kinu Tuškanac.

Program se održava od 7. – 11. siječnja 2019., a sastoji se od radionice animiranog i radionice igranog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i književnosti i filozofije Ane Đordić i akademske filmske montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena je učenicima 7. i 8. razredu osnovne škole te srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima, a odvija se u dvorani kina Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Radionice animiranog filma i igranog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje savladavaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14 sati, dok je radionica igranog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je napraviti kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme kojima ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini. Rezultate radionica – animirane i igrane filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i obitelji polaznika te na taj način i sami dobiti uvid u filmski svijet.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse, dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu